Pakisztán megorrolt az USA-ra, mert drónnal lőttek ki egy tálib vezetőt

A pakisztáni külügyminisztérium közleménye szerint Szájed Tarik Fatemi, a pakisztáni miniszterelnök külpolitikai ügyekben illetékes különleges tanácsadója közölte David Hale amerikai nagykövettel, hogy az ország területén végrehajtott dróncsapás sértette Pakisztán szuverenitását és az ENSZ Alapokmányát is, amely garantálja a világszervezet tagállamainak területi sérthetetlenségét.

A különleges tanácsadó hangsúlyozta: ilyen cselekedetek hátráltathatják Pakisztán, Afganisztán, Kína és az Egyesült Államok, vagyis a Négyoldalú Koordinációs Csoport erőfeszítéseit, hogy megpróbálják továbblendíteni az afganisztáni tálibok és a kabuli kormány között zajló, jelenleg holtpontra jutott békefolyamatot.

A nap folyamán Jeff Davis sorhajókapitány, a Pentagon szóvivője bejelentette: Manszúrt azért ölték meg, mert részt vett egy olyan támadás kitervelésében, amely "konkrét és küszöbön álló fenyegetést" jelentett az amerikai és szövetséges haderőre Afganisztánban. Davis hozzáfűzte, hogy a Manszúr elleni, pakisztáni támadás védelmi jellegű csapás volt, amely a tálibok terveinek szétzilálását célozta.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn, Abdulla Abdulla afgán kormányfő vasárnap erősítette meg a tálib vezető halálát.

Manszúr 2015-ben lett a tálibok vezetője, azelőtt Omár molla közvetlen munkatársaként, helyetteseként és a tálibok közlekedési minisztereként tartották számon.