Az iráni Forradalmi Gárda is beszáll a Jeruzsálem miatt kialakult küzdelembe

Értesülések szerint Kasszem Szolejmani tábornok minderről telefonon tájékoztatta hétfőn a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szervezet Ezzeddín al-Kasszám Brigádok nevű katonai szárnyának parancsnokát.

A Sepahnews közölte azt is, hogy minden, a térségben működő ellenállási csoport kész megvédeni a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet.

Kasszem Szolejmani vezeti a Forradalmi Gárda Al-Kudsz (Jeruzsálem) Brigádok nevű egységét, amely kivette a részét az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcokból Észak-Irakban és Szíriában is.

Teherán élesen bírálta Trump múlt szerdai döntését, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és megtorlással fenyegetett. Haszan Róháni iráni elnök kiemelte: Jeruzsálem az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset miatt "többet jelent politikánál". Szerinte a muzulmán világ kegyhelyei veszélyben vannak, s ez olyasmi, amivel az Egyesült Államok és Izrael jobb, ha nem provokálják a muszlimokat - tette hozzá Róháni.

Az amerikai bejelentést követően tiltakozási hullám indult Ciszjordániában és a Gázai övezetben is. A Hamász pedig múlt péntektől újabb intifádát (palesztin felkelést) hirdetett.

Két palesztin áldozata van Jeruzsálem státusza miatt kialakult tüntetéseknek

Az MTI jelentése szerint az izraeli hadsereg is megerősítette, hogy katonáik megöltek két palesztin felkelőt, további 35-öt pedig megsebesítettek a Gázai övezet és Izrael határa mentén pénteken.A palesztin egészségügyi minisztérium elmondta, hogy az egyik halálos áldozat egy 30 éves Mahmúd al-Maszri nevű férfi volt, aki Hán Júnisz település közelében, az izraeli és palesztin területeket szétválasztó kerítésnél tüntetett.