Megtilthatja a külföldi tulajdonszerzést a televíziókban és az egyetemeken a kormány

Megtilthatja a külföldi tulajdonszerzést a televíziókban és az egyetemeken a kormány

Ahogyan ma reggel megírtuk, kedd éjszaka Semjén Zsolt több törvényjavaslatot is benyújtott, például a veszélyhelyzet őszi meghosszabbításárólegy újabb fideszes magánalapítványról, ahova aztán lehet lapátolni a közvagyont, vagy épp a civiltörvény visszavonásáról, kiderült továbbá, hogy létrejön a Maradványvagyon-hasznosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság, amelynek lényege, hogy innentől kezdve az állami vagyon gyarapítása helyett az állami tulajdonból történő mielőbbi kikerülés biztosítása a cél.

Salátatörvényt nyújtottak be a „kivezetésre szánt" állami vagyon „mielőbbi"(!!!) privatizációja érdekében

A Fudan Egyetem és a terasznyitás/25 ezer áldozat örve alatt az Orbán-kormány egy eddiginél is komolyabb manőverbe kezdett az állam privatizálása terén: egy olyan kiskaput építene a rendszerbe, amely megnyitná a lehetőséget a közvagyon mielőbbi magánosítása előtt.

Most egy újabb "érdekes" szabályozásra derült fény. Mint ismert, tavaly júniusban a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről hozott törvényben kapott hatáskört Palkovics László tavaly júniusban, amellyel a miniszter megtilthatja külföldiek tulajdonszerzését Magyarországon.

A törvényben akkor stratégiai társaságnak nyilvánították többek között

  • az energetikai,
  • közlekedési,
  • kommunikációs cégeket,
  • a robot- és biotechnológiai,
  • a kritikus infrastruktúrákkal,
  • illetve az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos, érzékeny adatokhoz hozzáférő vállalkozásokat.

Ezen kívül egy, a törvényben hivatkozott európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint a média szabadsága és pluralizmusa terén is vizsgálhatják a tagállamok, hogy egy adott közvetlen külföldi befektetés valószínűleg hatást gyakorol-e a biztonságra vagy a közrendre.

A hazai szabályozásban ugyanakkor eddig a kommunikációs szektorból csak a távközlésre vonatkozott az ilyen vizsgálat lehetősége. Eddig.

A hvg.hu szúrta ki, hogy egy friss módosítás alapján

immáron a kiadói tevékenységgel, film, videó, televízióműsor gyártásával és műsorszolgáltatással is kiegészítették, ezenkívül felvették a listába a felsőoktatást is.

Az ilyen stratégiai társaság esetén

a miniszter a tulajdonszerzést vagy az üzemeltetési jog megszerzését megtiltja például akkor, ha az új külföldi tulajdonos Magyarország államérdekét, közbiztonságát, közrendjét esetleg veszélyeztetné, különös tekintettel az alapvető társadalmi szükségletek ellátásának biztonságára.

Azt nem tudni, hogy vajon mely külföldi televíziók, kiadók vagy egyetemek magyarországi tulajdonszerzésének megtiltására kapott most felhatalmazást az innovációs és technológiai miniszter, mivel indoklást nem tettek közzé. Az biztos, hogy nem az 540 milliárd forintba kerülő Fudanról van szó, hiszen azt a kormány mindenáron meg akarja építeni.

Kormányhatározat: azonnali stratégiai megállapodás a Fudan Egyetemmel

A kínai Fudan Egyetemmel kapcsolatos magyarországi óriásberuházásról szerda este jelent meg új kormányhatározat - szúrta ki a hang.hu. A Magyar Közlönyben olvasható, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat így szól: A Kormány felhívja a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztost, hogy - szükség szerint az általa kijelölt személy útján - gondoskodjon a Magyarország Kormánya és a Fudan Egyetem [...]