Pápának szabadulnia kell a Lombard névtől

 
 
A Kézizálog Pénzügyi Zrt. vezetője, Bíró Péter még április 8-án tett önfelejtést a rendőrségen. Ennek nyomán a hatóság csalás gyanúja miatt indított vele szemben nyomozást. A jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a 4 milliárd forintot. A Kézizálog annak a Lombard csoportnak a tagja, amelynek része a pápai futball klubot működtető Lombard Kft is. Már rögtön azután, hogy Bíró feladta magát, felmerült a kérdés: mi lesz a pápai focival?
 
Áldozó Tamás, a város polgármestere többször is úgy nyilatkozott: a klub helyzetét nem befolyásolja a folyamatban levő büntetőeljárás. Ugyanakkor a csapat edzője, Lengyel Ferenc hétfőn az Újpesttől elszenvedett megalázó, 4-0-ás vereség után így fakadt ki: Most már beszélni kell róla, mert órási pénzügyi gondjaink vannak, fejben nincsenek ott a futballistáim a mérkőzéseken. Dicséret illeti őket, mert járnak az edzésekre, de beletörődött hangulatot tapasztalok. Napi gondjaink vannak." A tréner nyilatkozatát Szemán György klubigazgató úgy cáfolta, hogy valójában megerősítette. Leszögezte ugyan, hogy Lengyelt csak a "súlyos vereség okozta elkeseredés" indította ilyen drámai nyilatkozatra. Viszont rögtön el is kottyantotta, hogy "vannak pénzügyi csúszásaink, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy pénzhez juttassuk a játékosokat". Vagyis Pápán a focisták fizetésére sem telik már a kasszából. (Lengyel őszinteségi rohama egyébként nem maradt megtorlatlanul - más másnap kirúgták a klubtól.)
 
A Jobbik szerint első lépésként meg kellene változtatni a klub nevét, amely a közvéleményben már menthetetlenül összemosódott az anyacégnél elkövetett bűncselekményekkel. 
 
Pápa városának mindenképpen el kell még a látszattól is határolódni, hogy olyan embert és céget támogatunk, akik ilyen csalássorozatot követhettek el.
 
 - véli Süle Zsolt, a párt pápai elnöke. 
 
Orbán Imre, a Jobbik Veszprém megyei elnöke szerint mindaddig, ameddig a Lombard csoport tulajdonában van a klub, fel kellene függeszteni az évi 55 milliós támogatást is, amelyet a város nyújt a csapatnak. A politikus szerint nem világos, hogy 
 
Milyen céllal vásárolta be magát annak idején Bíró Péter a pápai labdarúgásba, miért éri meg neki egy a fejlődés csíráját sem hordozó csapatot üzemeltetni és egyáltalán mennyi pénzt fektet bele, és mikor kívánja rendezni a játékosok elmaradt fizetését? 
 
Süle Zsolt úgy látja, a pápai foci esete rávilágít a futballban tapasztalható aggasztó országos jelenségekre is.
 
Hosszú-hosszú évek óta egy pocsolyában dagonyázunk egymást követő botrányok kíséretében. Az eredmények egyenlőek a nullával, viszont tömérdek mennyiségű - sokszor tisztázatlan eredetű - pénz folyik el a rendszerben.