70 éve írták alá a párizsi békeszerződést

Szomorú évforduló.

A békeszerződés visszaállította Magyarországon az 1938. előtti trianoni határokat, ezáltal semmisnek tekintve a bécsi döntéseket és újra elcsatolva a visszakapott területeket. Ezen kívül három falu Csehszlovákiához került. A szövetségesek közt egy ideig napirenden volt, hogy Erdély esetében szükséges a határ módosítása Magyarország javára, de ezt sem sikerült érvényesíteni, ahogy azt sem, hogy bekerüljön az idegen ország hatalma alá került magyar kisebbségek védelméről szóló passzus.

A magyar hadsereg létszámát 65 ezer főben maximalizálták, 90 repülőgép és az ahhoz tartozó 5 ezer fős személyzettel. Atomfegyverek, rakéták, tengeralattjárók, torpedók gyártása és tartása is tilos volt. 300 milliós jóvátételi kötelezettséget írt elő a Szovjetunióval, Csehszlovákiával és Jugoszláviával szemben.

A hazánk területén tartózkódó szövetséges csapatokat elvileg 90 napon belül ki kellett volna vonni, de a szovjet egységek maradhattak, annak érdekében, hogy biztosítsák az ausztriai övezet utánpótlását. Ez alapján 1955-ig maradhattak volna a vörös katonák, a folytatást ismerjük.