Gyávaság? Az államtitkár a szájára sem merte venni a nulla százalékos áfát

Gyávaság? Az államtitkár a szájára sem merte venni a nulla százalékos áfát

Bár még nem tette le a miniszterelnöki esküt Orbán Viktor, kormányának már lehetősége lett volna érdemben (akár támogatólag...) reagálni a nulla százalékos áfa magyarországi bevezetésére

Ahogy az ismert,

a Jobbik az utóbbi napokban azzal a javaslattal próbálja enyhíteni az elszabadult infláció okozta megélhetési válság lakosságot érintő hatásait, hogy az alapvető élelmiszerárak esetében nulla százalékos áfát vezetne be.

Ahogy arról írtunk is, ez nem nemzetközi példa nélküli, hiszen például Lengyelországban is így segítenek a családokon az áremelkedésekkel szemben. Másrészt az Európai Unió is engedélyezte az áfacsökkentést 2021 végén. 

A lengyeleknél működik a nulla százalékos áfa, a magyar kormány itthon mégsem hajlandó lépni az ügyben

A lengyel kormányra sokszor fontos szövetségesként hivatkozó Orbán-kormány éppen a lakosság életét jelentősen megkönnyítő áfacsökkentés tekintetében tűnik úgy, hogy nem hajlandó követni a példát, ehelyett hatósági árakkal próbálja megállítani az elszabadult inflációt.

Mindenesetre Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője ma napirend előtti felszólalásában a világ szégyenének nevezte, hogy Magyarországon 27 százalékos az áfa, amely Európában itt a legmagasabb, és szerinte a kormánynak nem volt annyi bátorsága, hogy ezt érdemben csökkentse.  

Még a hatósági áras termékek egy része után is behajtják a 27 százalékos rekord áfát

Áfamentessé tenné az alapvető élelmiszereket a Jobbik; a jobboldali ellenzéki párt ezért azt kéri a kormánytól, hogy minél hamarabb kövesse azokat a nemzetközi példákat, melyek a lakosság terheit 0 százalékos általános forgalmi adóval (ÁFA) enyhítik a magas inflációra adott válaszul.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, ez a szegények adója, és ezen nyerészkedik a kormányzat. A Jobbik alelnöke idesorolta még, hogy Magyarországon a gyermekvédelmi-, gondozási cikkeken nagyobb az áfateher, mint amennyi összeget a családok havonta kapnak családi pótlék címén. 

A jobbikos politikus emlékeztetett arra is, hogy idén várhatóan mindössze 79 ezer élveszületésre számíthatunk hazánkban, miközben a Fidesz-kormányok idején került ez a szám először 100 ezer fő alá. 

A demográfiai összeomlás említése után joggal várhattuk, hogy a kormány nevében válaszoló Dömötör Csaba reagál a nulla százalékos áfa bevezetésére, azonban a propagandaállamtitkár még csak szájára sem merte venni a jobbikos ötletet. 

Arról beszélt mindössze, hogy a jövedelemadót, valamint a társasági adót már csökkentették, majd azt állította, hogy a fiatalok adómentességét az Orbán-kormány találta ki (pedig ez nem igaz, hiszen az egy jobbikos javaslat volt, csak a kormánypárti képviselők lesöpörték az asztalról a bizottságban). 

Így továbbra sem derült ki, mi az oka annak, hogy az Orbán-kormány hazánkban nem vezeti be a nullaszázalékos áfát. Nem tudjuk azt sem, hogy

milyen gazdasági számítás alapján kell továbbra is 27 százalékos áfát fizetnie a magyaroknak az alapvető élelmiszerek után.