„Akik ezt megszavazták, azok minimum bűnrészesek" – így üzent az ellenzék a fideszes mélyállam megszavazása után

„Akik ezt megszavazták, azok minimum bűnrészesek" – így üzent az ellenzék a fideszes mélyállam megszavazása után

Miután kedden a kormánypárti többség minden kétharmados törvényjavaslatot megszavazott,

megalkotva a fideszes mélyállam kereteit,

az ellenzéki pártok az Országház előtt tartottak sajtótájékoztatót.

Burány Sándor (Párbeszéd) szerint a jövő évi választás a közeledtével Fidesz a vesztét érzi, és ebben szerinte igazuk is van, de „végtelenül aljas módon” úgy gondolta, hogy a maga szempontjából menti ami, menthető. A politikus szerint a kormánypártok célja az egyetemek működését segítő közvagyon és EU-s források ellopása.

Lehet, hogy ezeket a törvényeket kihirdetik, az ellenzék ezt a lopott vagyont visszaveszi, és visszaadja a magyar embereknek – fogalmazott Burány Sándor.

A Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselőjelöltje, Szilágyi György szerint az új jogszabályok egy újfajta rabló privatizációt vezetnek fel, amely során valamennyiünk, a nemzet vagyonát elkótyavetyélik. A politikus hangsúlyozta, az állami vagyonnal kapcsolatos döntéseknek átláthatónak, nyomon követhetőnek kellene lennie, és ezek a garanciák megszűnnek a közcélú alapítványoknál, hiszen innentől a politikai kinevezettek használhatják a közvagyont, akár értékesíthetik is azt a kuratóriumok.

Szilágyi György szerint a Fidesznek ismét semmi más sem fontos, csak a lopás. A jobbikos országgyűlési képviselő figyelmeztetett, felelősen gazdálkodjanak a kuratórium tagjai, mert nagy figyelmet fognak arra fordítani, hogy

„akik megkárosították a nemzetet, akik valamennyiünk pénzét ellopták, eltulajdonítottak, azok megkapják a megfelelő büntetésüket”

– tette hozzá. Szilágyi György emlékeztetett arra is. hogy valószínűsíthetően ezekből az alapítványokból mindannyiunk pénze magánzsebekbe fog vándorolni.

Megszavazták a fideszes mélyállamot: ezermilliárdnyi állami vagyont pakolnak az alapítványokba

A Parlament fideszes többsége kedden újabb történelmi lépést tett, megszavazta ugyanis "A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA), valamint "A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról" szóló törvényjavaslatot, így szabadutat biztosított, hogy a KEKVA törvény hatálya alapján létrehozott alapítványokba több mint 1000 milliárd forintnyi közvagyont, MOL- és Richter-részvényeket, és 1750 (

„Miközben mindenki a pandémiára figyel, a paraván mögött kilapátolja a pénzt a Fidesz”

– ezt már Szakács László közölte. Az MSZP-s honatya úgy fogalmazott, hogy ezekre az ezermilliárdokre nem fog majd rá látni az állam, és nincs ellenőrzése sem a Parlamentnek. Mitől lenne jobb helyen egy részvénycsomag egy kuratóriumnál, amit 3-5 ember kezel? – tette fel azt a kérdést a szocialista politikus, amire egyébként a kormánypárti politikusok sem tudták megadni a választ. Szakács László is azt ígérte, hogy a kormányváltás után visszakerülnek ezek a vagyonelemek a közbeszerzési törvény alá.

Arató Gergely szerint miközben az ország élet-halál harcát vívja, családok gyászolnak, az egészségügyi dolgozók éjjel-nappal dolgoznak, a Fidesznek csak a lopáson jár az esze.

"Viszik az egyetemeket, viszik a részvényeket, viszik az üdülőket, viszik a Balaton-partot, viszik a kastélyt, a Hajógyári-szigetet, viszik a a birtokot a lóval és a lószerszámmal”

– fogalmazott a DK-s politikus.

A törvénycsomagot bűnnek nevezte.

„Akik ezt megszavazták, azok minimum bűnrészesek"

– szögezte le Arató Gergely.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt is azt hangsúlyozta, hogy az Fidesz gyakorlatilag magánosította a felsőoktatást, és az egyetemi modellváltásnak semmi köze nincs a fejlesztésekhez, csak az EU-s források megszerzése a cél. A jövő évi kormányzás egyik legfontosabb feladata lesz ennek a gyalázatnak a visszacsinálása – fogalmazott a politikus.

A Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós szerint Orbán Viktor vereségre készül, de ő rossz vesztes, a vereséget az adófizetőkkel fizetteti meg. Alternatív államot akar építeni, amit meg is tesz, ha 2022-ben nem váltjuk le őket – mondta. Hangsúlyozta, jogállami eszközökkel kell megmenteni ezt a közvagyont, visszaállítani, amit tönkretettek.