Miközben a volt fideszes képviselők által vezetett ügyészség és ÁSZ a Jobbik zsebeiben turkál, a Fidesz nem hajlandó vállalni a vizsgálatot

Viszont a gyanú árnyéke megmarad.

A parlament kormánypárti többsége kedden elutasította a Fidesz 2010 és 2017 közötti kampányköltéseit vizsgáló bizottság létrehozását, hiába is győzködték ennek ellenkezőjéről tegnap az ellenzéki képviselők a Fidesz-KDNP politikusait.

"Legitim-e ez a kormány?" - megkérdőjeleződött a 2010-es kétharmad törvényessége a parlamentben

Hétfőn "vitázott" a Tisztelt Ház a Fidesz 2010 és 2017 közötti kampányköltéseit vizsgáló bizottság létrehozásáról. Jellemző, a teljes ellenzéki oldal megadná az esélyt a kormánypártoknak, hogy tisztázzák a helyzetet, ám úgy tűnik, a Fidesz-KDNP nem él a lehetőséggel.

Mint ismert, a Jobbik kezdeményezésére hozták volna létre a testületet, mert kiderült, nem egyeznek a valóssággal azok az adatok, amelyeket a Fidesz az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) megosztott, sőt több számla is eltűnt, ami igazolhatta volna a kampánypénzek jogszerű felhasználását.

Szilágyi György a tegnapi vitában arra figyelmeztetett,

a kormány legitimitása kerülhet veszélybe, ezért lenne bölcs dolog vállalni a vizsgálatot.

Ez nem történt meg, így miközben a volt fideszes képviselő vezette ügyészség, és a volt fideszes képviselő által irányított ÁSZ a Jobbik zsebeiben turkál, addig a Fidesz még egy parlamenti vizsgálóbizottságnak sem hajlandó alávetni magát.

A múlt:

A vizsgálatot azt követően kezdeményezte a Jobbik és a mögötte ezúttal együttesen felsorakozó többi ellenzéki párt, hogy kiderült:

  • a Fidesz 2010-ben még annak az összegnek is csak 58 százalékos árán hirdethetett Simicska Lajos egyik cégénél, mint amennyit a vállalkozó a Jobbiktól kért. Mégis, a kormánypárt tiltott pártfinanszírozással vádolta meg a Jobbikot a piaci árnál kedvezőbb díjak miatt, majd személyre szabott törvényt is hozott ellehetetlenítésükre.
  • a Fidesz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatánál is trükközhetett a 2010-es kampány kapcsán, ugyanis a MAHIR Cityposter Kft.-vel kötött szerződésük 98 millió forintról szól, míg az ÁSZ-nál ebből csupán 36 milliót jelentettek le.
  • a Fidesz úgy hirdetett nagytételben a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. segítségével, hogy a cég mostani vezetése egyszerűen nem találja nyomát annak, ki lett volna számlázva arról bármi is. A gyanú szerint tehát akár ingyen is kaphatta ezeket az értékes hirdetési helyeket a Fidesz.