A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja az Emmi közoktatási járványügyi tervét

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja az Emmi közoktatási járványügyi tervét

“A PDSZ megütközéssel olvasta az EMMI által kiadott járványügyi ajánlási csomagot. Nem elég, hogy a minisztérium alá tartozó szakmák jó része egyszerűen kimaradt a tervekből, de a megfogalmazott előírások arról is tanúskodnak, hogy a kormányzat vagy nem is ismeri kielégítően az általa működtetett rendszert, vagy egyszerűen nem hajlandó forrásokat csoportosítani a védekezés legalább elfogadható szintű megteremtésére sem” - áll a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének friss közleményében, amely a Nedolgozzingyen.hu oldalon jelent meg.

Mint azt ma megírtuk, augusztus 17-én éjjel a közoktatási intézmények vezetői emailben végre megkapták az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint együttműködve az Oktatási Hivatal segítségével összeállított közoktatás járványügyi tervet.

A Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak címzett levelükben felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul teremtse meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket.

A PDSZ nem érti, mi az oka annak, hogy míg koncerteket és hasonló rendezvényeket a járványügy miatt nem lehet megszervezni, addig szeptember 1-jétől tömegeket engednek az iskolákba. A közleményben úgy fogalmaznak, a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést. Szerintük a dokumentum

"nemhogy nem számol az alábbi pontokkal, de egyenesen figyelembe sem veszi az oktatásban dolgozók és a szélesebb társadalom egészséghez, egészséges és biztonságos munkafeltételekhez való jogát."

Hangsúlyozzák, hogy az intézkedési terv olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja (például. homloklázmérők), miközben sok intézményben ugyanis még a gyerekek kézfertőtlenítése sem biztosított.

Leszögezik, nem kivitelezhető, hogy egy harminc fős osztályban betartsák a 1,5 méteres távolságot. Ugyancsak hasonló a helyzet az óvodákban is, ahol az ágyakat egymástól nagyjából 5 cm távolságra tudják csak elhelyezni, a csoportbontás pedig lehetetlen, mivel a gyerek nem maradhat ellátatlanul.

A PDSZ nem érti, hogy miért csak a szakképzés esetén gondoltak az online tanításra, a közoktatás tekintetében miért nem. A szakszervezet szerint sérül az esélyegyenlőség is, mivel a kormány nem gondolt a leszakadó régiók és az alacsony osztályhelyzetű gyermekek oktatásának biztonságos megszervezésére.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja, hogy az anyag nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki, így a tervet a jelenlegi formájában nem tudják másként értelmezni, mint sok nyugdíj előtt álló pedagógus veszélyeztetéseként.

Az intézkedési tervet jelenlegi formájában csak úgy tudjuk értelmezni, hogy a kormány elsődleges célja az volt, hogy kiskorú gyerekek ne maradjanak otthon. Továbbra sem kívánják támogatni sem a munkáltatókat a kieső munkaerő és bevételek miatt, sem pedig a munkavállalókat annak érdekében, hogy gyermekeik biztonságban maradjanak a járvány idején

- zárták közleményüket.