A szabadság tömeges kivételével akadályozná meg a PDSZ az érettségit

A szabadság tömeges kivételével akadályozná meg a PDSZ az érettségit

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) koordinált szabadságkivétellel akadályozná meg a május 4-én esedékes érettségit.

A szakszervezet közleményében kifejezi: nem hagyják, hogy 

85 ezer gyereket és 6 ezer pedagógust rángassanak be érettségizni a járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén. A PDSZ koordinált szabadságkivétellel akarja megakadályozni a veszélyes, májusban megtartandó érettségit.

Az érdekképviselet leszögezi, hogy az érettségi akkor érvényes, ha legalább öt tantárgyból érvényes vizsgával rendelkezik a jelölt. A mindenki számára kötelező tantárgyak a magyar nyelv és irodalom (május 4.), a matematika (május 5.) és a történelem (május 6.).

Azaz, ha egy vizsga meghiúsul, akkor az egész érvénytelen lesz. 

A PDSZ jelezte, hogy még a jelenlegi helyzetben is joga van a dolgozónak az éves szabadságból legfeljebb hét munkanap igénybevételére, mégpedig a munkavállaló által megjelölt napokon. A két feltétel betartása esetén a munkáltatónak nincs mérlegelési joga a szabadság kiadása tekintetében.

Kiemelik, hogy amennyiben elegen lesznek ahhoz, hogy az érettségi megszervezése lehetetlenné váljon a május eleji időszakban, akkor rá tudják kényszeríteni arra a kormányt, hogy mindenki számára egységesen egy későbbi, biztonságos időszakra szervezze meg az érettségi vizsgát.

"Csak így biztosítható az egészség védelme mellett az esélyegyenlőség, és az egységes továbbtanulási lehetőség diákjaink számára!"

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy sablonleveleket rakott ki oldalára, amit csak ki kell tölteni, és elküldeni a munkáltatónak. A szabadságigénylés mellett továbbá azt javasolják, hogy egy másik levelet is küldjenek el, amelyben a pedagógus indoklással jelzi az intézményvezetőnek, hogy nem kíván részt venni az érettségi lebonyolításában.

A szakszervezet elnöke korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy 

a kormány komoly hibát követett el azzal, hogy az eredeti időpontban szeretné megtartani az írásbeli érettségit. 

Hozzátette: aggasztó, hogy a kormányzatban fel sem merült, hogy a járványhelyzet dinamikájához igazítsa az írásbeli vizsgák megírását. Pedig a szóbeli eltörlésével nyugodtan át lehetne tenni azok időpontját. 

Tényleg nem értjük, hogy amikor a veszélyhelyzet növekedése miatt kiürítik a kórházi ágyak 60 százalékát, akkor két és fél héten belül lehet-e érettségit tartani

- emelte ki a PDSZ elnöke.

Frissítés: 

A minisztérium szerint a PDSZ az érettségiből is politikát csinál.

Megdöbbentő, hogy a járvány közepette is politikai akciókat űz a "balliberális elkötelezettségű" Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), és nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A közlemény szerint a PDSZ az érettségiző fiatalok jövőjével is képes játszani politikai okokból.

Köszönet minden pedagógusnak, aki a diákok érdekeit szem előtt tartva nem ül fel ennek a hangulatkeltésnek, és ebben a rendkívüli helyzetben is teljesíti a hivatásával járó feladatokat, ahogy teszik azt az ápolók, orvosok, rendőrök, katonák, szociális dolgozók, kormánytisztviselők és más, közszférában dolgozók  - áll a közleményben.