Kutyás rendőrök szedték le az utasokat a túlzsúfolt vonatról

Kivételesen nem az volt a baj, hogy kevés az utas.

Bár a MÁV előzetesen azt kommunikálta, hogy felkészültek a várható forgalomnövekedésre, sőt még egy mobil jegypénztárat is csatasorba állított,

a szerelvények számát azonban nem növelték.

Így fordulhatott elő, hogy az este 10-kor a Villányból Pécsre induló vonaton nem volt annyi hely, ahányan utazni szerettek volna.

"A Villány-Pécs vonat 3 db piroska vagonból állt, amire nagyon nem fértek fel az emberek. Nagyon nem"

- írta a portál egy szemtanú beszámolója alapján.

A tömegjelenet kezelésére a beijedt vasutasok a hatósághoz fordultak, és hamarosan kutyás készenléti rendőrök érkeztek a villányi állomásra, akik

a lépcsőkről szedték le a felesleges tömeget, hogy elindulhasson a szerelvény.

Az Indexnek nyilatkozó utas szerint bár normál esetben ez az utolsó járat a megyeszékhelyre, sokan nem tudták, hogy aznap még éjfélkor is indul egy vonat. A helyzetet csak félórás feszült várakozás után sikerült megoldani:

találtak még egy kocsit, amit a szerelvény után kötöttek, így végül mindenki felfért, aki akart.

A MÁV vasárnapi közleményében ugyanakkor azt írja: nem az ő munkatársaik hívtak rendőröket az utasokra, az egyenruhások "a rendezvény biztosítása miatt tartózkodtak a vasútállomáson." A rendőrség a nap folyamán az állomásról közlekedő összes vonatnál jelen volt, ám ezt nem a vasúttársaság kérte tőlük. 

Hozzáteszik: a villányi vörösbor fesztivál ideje alatt az előző évek tapasztalatai alapján többszörösen nagyobb kapacitást biztosítottak, csaknem 5400 ülőhellyel. A vasúttársaság 9 menetrendszerinti vonatot 400 fős férőhellyel, 6 vonatot 100 férőhellyel rendelkező többlet kocsival közlekedtetett, vasárnap 0:10-es indulással pedig különvonattal is készült az utasok megfelelő kiszolgálására, erről pénteken közleményt is kiadtak. A különvonatról plakáton és hangosbemondón is tájékoztatták a várakozókat.  Az előrejelzések és a korábbi tapasztalatok szerint a fesztiválozók többsége az éjszakai mentesítő járattal szeret visszatérni Pécsre, a sokkal több, 500 ülőhellyel rendelkező 7 kocsis különvonat éjfél után tíz perccel – 80 százalék feletti kihasználtsággal - indult Villányból.

Az említett, Villányból Pécsre 22 órakor induló megerősített háromegységes Bz motorvonaton az indulás idejére zsúfoltság alakult ki. Az állomáson tartózkodott, a vasárnap 03:00-kor Villányból – Mohácsra közlekedő szerelvény, ami 1 Bz motorkocsi volt. Ezzel erősítették meg a vonatot, ami ezt követően 20 perc késéssel tudott elindulni. Ennyi időre volt szükség a tolatási mozgásokhoz. Az erősítő egységgel az akkor az állomáson tartózkodó megközelítőleg 70 - 80 fő el tudott utazni - állítja a MÁV. 

(Fotó: Index)