Elárulta a minisztérium, hogy közel 15 ezer pedagógus még nincs beoltva

Elárulta a minisztérium, hogy közel 15 ezer pedagógus még nincs beoltva

A Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatása szerint mostanáig a pedagógusok mintegy 90 százaléka élt a koronavírus elleni oltás lehetőségével, 10 százalékuk viszont nem. Valamivel kevesebb, mint 150 ezer pedagógus van az országban, a tárca által közölt arányszám alapján csaknem 15 ezer tanár továbbra is oltatlan - írja a Népszava.

Több mint ezer pedagógus nem vállalja a kötelező oltást egy felmérés szerint

Felmérésük alapján több mint ezer pedagógus nem vállalja a kötelező oltást - mondta a PDSZ Országos Választmányának tagja a Spirit FM Aktuál című rádióműsorában. Nagy Erzsébet az atv.hu szerint azt is hozzátette, át kellene gondolni az online oktatás kérdését.

Kifejtették, ezen pedagógusok aránya nem csökkent számottevően az elmúlt hetekben, annak ellenére sem, hogy az állami oktatási-nevelési intézményekben kötelezővé tették az oltást, melynek felvételére december 15-ig van idejük az érintetteknek. Ha ezt nem teszik meg, fizetés nélküli szabadságra küldik őket.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke az Indexnek pár napja azt monda, hogy vannak olyan intézmények is, ahol a dolgozók 30-40 százaléka nem vette még fel az oltást. Úgy vélte, ezekben az iskolákban súlyos következményei lehetnek a kötelező oltásnak, és annak, ha a tanárok nem felelnek meg ennek a feltételnek.

A tárca azonban kevéssé aggódik, minderre úgy reagált, hogy az NPK felmérése önkéntes adatszolgáltatásra épült, nem reprezentatív, a gyermekek oktatása pedig eddig is, és ezután is biztosított. 

"Mivel jelenleg is zajlik a meghosszabbított nagy sikerű oltási akcióhét, jelenleg nem lehet adatokat mondani arra nézve, hogyan fog a különböző intézkedések hatására megemelkedni az átoltottság"

- indokolta az Emmi.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) eközben nyílt levélben kérte Kásler Miklós minisztert, hogy az igazgatók ismét igazolhassák a hiányzást, ha egy diákot a járvány miatt tartanak otthon a szülei. A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete közös sztrájkbizottsága szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ül az Emmi képviselőjével.