Penészes konzervvel etetik az ukrán katonákat

A kárpátaljai önkéntesek megmutatták, hogy mivel etetik az egyenruhásokat.

„Zöld színű csomagban van a reggeli, az ebéd és a vacsora is. „A katonák készítettek nekem egy ilyen ajándékot. 2015. május 19-én csomagolták a katonai fejadagot. A lejárati dátum 2016.11.10. Hagyományos körülmények között tároltuk” – mondta el Ludmila Bandarcsak önkéntes.

A menüben pástétom, kásás húskonzerv, száraz sütemény, kávé és cukor van. Hogy mivel egyenek és hogyan melegítsék meg ezeket, arra a katonai vezetőség nem gondolt. Nincsenek se kanalak, se poharak. Miután az önkéntesek kinyitották a konzervet, az penészes volt. A konzervben nincs hús, de van benne sok zsír. A szaga pedig tűrhetetlen. A védelmi minisztérium 58 hrivnyáért vesz egy ilyen élelmiszercsomagot. A beszállítók maximálisan spórolnak, az élelmiszer minőségét pedig senki sem ellenőrzi, minden csomag egyforma. Nincsenek benne hasznos szárazgyümölcsök és diófélék sem.

„Nem szabad mindig ugyanazt enni. Nincs benne sem vitamin, se semmi más. Az ilyen élelmiszerektől a gyomorfekély biztosítva van. Sűrített tejet nem látok itt. Hal nincs, és minden egyforma. Az élelmiszerek minősége sokkol” – mondta Roszána Turóci, a munkácsi egészségügyi és járványügyi osztály orvosa.

A katonák is elégedetlenek ezzel a fejadaggal. A szabályok szerint csak három napig lehetne tárolni, de a frontvonalon ezeket az ételeket heteken át fogyasztották. „Nem húzzuk rajta sokáig, ez egyértelmű. Elég rossz, hogy nincs a csomagban szesz, hogy a hidegben felmelegítsük. Amikor le van fagyva akkor olyan, mint a jég és úgy kell rágni” – mesélte egy katona.

Az önkéntesek már legalább egy éve próbálnak nyomást gyakorolni a minisztériumra, úgy tűnik, hogy sikerrel. „Az ígéretek szerint 5 fogásos fejadagok lesznek, a reggeli és a vacsora pedig különbözni fog. Lesz benne borscs, levesek, meg ehhez hasonlóak” – mondta Diana Petrenya önkéntes. Lehetséges, hogy októberben már jobb élelmiszeradagot kapnak majd a katonák. Még hátra vannak a pályázatok, tenderek és a megrendelések. Addig viszont azt kell enni a katonáknak, amit eddig.