Persorozatba torkollhat az Uber és a NAV nézeteltérése

Ha egy külföldi cég magyaroknak juttat bevételt, akkor jellemzően itt nincs adózási kötelezettsége. Ezért kommunikálhatja azt az Uber, hogy betart minden magyarországi jogszabályt. – mondta el a lapnak Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szakértője. Hozzátette:

az egyes sofőrök felelőssége lehet, hogy befizesse a közterhet.

Nem mindegy, hogy az illető személy rendszeresen vagy alkalmilag végzi a tevékenységét. Utóbbi esetben egyéb jövedelemről, míg előbbi esetben önálló tevékenységből származó jövedelemről van szó. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezt figyelembe veszi, akkor azon múlik a bírság, hogy a hatóság bizonyítani tudja-e, hogy milyen rendszerességgel visznek embereket az alkalmazás segítségével. – A bírságok után perek sorozatára is számítani lehet, nem valószínű, hogy könnyen elfogadják majd a kiszabott összegeket a sofőrök – hívta fel a figyelmet Hegedüs Sándor.

A NAV elkezdte ellenőrizni az Uber-sofőröket. Tájékoztatásuk szerint eddig mindenki fennakadt a vizsgálatokon, akár 200 ezer forintos bírságot is kaphatnak. A NAV szerint szabálytalan volt, hogy senkinek sem volt adószáma, nem adtak számlát, a kocsikban nem volt sem taxaméter, sem nyugta, pedig a sofőrök üzletszerűen taxiztak.

Egy alfahir.hu által megkérdezett sofőr elismerte, hogy üzletszerűen használta a szolgáltatást. Elmondása szerint egy olyan gépjárművel - ami egyébként taxinak nem lenne alkalmas - havonta 200-300 ezer forintot is megkeresett, máskor ennek a töredékét. Ez a kiszámíthatatlan üzletmenet arra sarkallta, hogy hagyja abba a kísérletezgetését, azóta kalandvágyból külföldre távozott.

Az Uber azonban hosszabb távra tervezhet Magyarországon, erre utal, hogy Facebook-oldalán a BME mérnök hallgatóira és a Corvinus makroelemzőire is számít, bizonyos összetett adatbázisok kezelésében és online folyamatok fejlesztői-programozási támogatásában. A részmunkaidős munkavégzés helyszíne Budapesten lenne, miután eddig Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Olaszországban és Romániában is korlátozásokat kényszerült elszenvedni a fuvarmegosztó applikációra épített szolgáltatás.