Még arról is tudnunk kellene, hogy mennyi kerozin megy el Orbán "hivatalos" repülőútjain

De a tao minden részletét már nem ismerhetjük meg.

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint az információszabadság ügyéhez hozzá kellene nyúlni, sok minden változtatásra szorul, de ezt épp a jelenlegi politikai légkör nem teszi lehetővé.

"Egy adat vagy személyes, vagy közérdekű. Szomorú helyzet, hogy sok esetben az adatkezelők hozzánk fordulnak, hogy egy adat közérdekű-e. Ennek a rendszerváltás után ennyi idővel a közszférában evidenciának kellene lennie"

- festette le a jelenlegi viszonyokat Péterfalvi Attila.

A tao-pénzekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a törvény szerint a tao-pénzek összesített adata nyilvános. "Ha valamelyik cég tao-pénzt ad, akkor neki annyit kell megmondania, hogy az előző évben összesen mennyit adott. Azt viszont nem, hogy pontosan ennek és ennek a szervezetnek mennyit" - tette hozzá, ugyanis 2017-től megváltozott a vonatkozó jogszabály, onnantól kezdve sem a klubnak nem kell részleteznie kitől kapott pénzt, sem pedig a cégnek, hogy kinek adott. Részletes adatot így legfeljebb a szabályváltozás előtti időszakra kell kiadni, a Kúria ítélete is csak a 2017 előtti időszakra érvényes a törvénymódosítás alapján.

Ugyanakkor Péterfalvi leszögezte:

"a tao egyébként átengedett költségvetési pénz, és mint ilyen, egyértelműen közpénz".

Az adatvédelmi hatóság elnöke kérdést kapott arról is, hogy Orbán Viktor repülőútjai közérdekből nyilvános adat kategóriába tartoznak-e:

"Attól függ, hogy milyen úton vett részt. A hivatalos útjaira ez igaz, a hivatalos utak költsége közérdekű adat. Sőt, ha van összesítés arról, hogy az adott útnak van-e repülőtéri illetéke, vagy mondjuk mennyi kerozin fogyott átlagosan, akkor ezek ugyancsak a közérdekű adatok körébe tartoznak."