Cseh miniszterelnök: Putyin Európa ellen folytat háborút

Cseh miniszterelnök: Putyin Európa ellen folytat háborút

Interjút közölt a Die Welt című konzervatív német lap hétfőn Petr Fiala cseh miniszterelnökkel "Putyin Európa ellen folytat háborút" címmel. A Polgári Demokrata Párt (ODS) vezetője kiemelte, hogy hazája elsőként, már az Oroszország által indított háború előtt küldött fegyvereket Ukrajnába, és az "orosz agresszió" kezdete után az elsők között volt, amely nehézfegyvereket is szállított az ukrán hadseregnek.

A visegrádi négyek (V4) országcsoportba tartozó EU-tagállam miniszterelnöke kifejtette: "küldtünk rakétákat, páncélosokat, mindent, amit csak tudtunk", mert "megértettünk valami döntő fontosságú dolgot", mégpedig azt, hogy "Ukrajna nemcsak saját népének szabadságáért és túléléséért küzd, hanem a csehek életéért és szabadságáért is". Hozzátette: ha Vlagyimir Putyin orosz elnököt "nem állítják meg Ukrajnában, a hadserege végül a határainkon terem, először talán a balti államokban, de hamarosan Csehországban is, aztán pedig a német határon". Kiemelte, hogy "Putyin Európa ellen folytat háborút", méghozzá már évek óta. Háborúja hibrid, amelyet dezinformációval, kibertámadásokkal, újra és újra hadserege bevetésével folytat.

Fiala szerint az orosz elnök nyíltan el is mondta, hogy mi a célja, egy másik Európát akar, olyat, mint az 1990-es években, vagyis vissza akarja hozni a NATO-, és az EU-bővítés előtti Európát, amelyben "Oroszország uralja mindazt, amelyet egykor a Szovjetunió" - fejtette ki a pártelnök-miniszterelnök. Mint mondta, "az orosz politikai kultúrának van egy birodalmi aspektusa", amellyel kapcsolatban a politikusoknak meg kell érteniük, hogy "megálljt kell parancsolni Oroszországnak", különben nem hagy fel ezzel a birodalomépítő törekvéssel.

Arról is szólt, hogy hazája mindig pártolta az Oroszország elleni erős büntetőintézkedéseket, így az olajembargót is támogatja. Azonban az ország helyzete "különösen nehéz", mert "az orosz szállítmányok nélkül egyszerűen nem lenne elég kőolaj". Csehország mindent megtesz ennek megváltoztatásáért, de az orosz import kiváltása két évig tart, és szüksége van azon országok szolidaritására, amelyek más forrásból is kapnak kőolajat - mondta a kormányfő.

Az interjúnak a Die Welt online kiadásában közölt - a lap hétfői nyomtatott számában megjelent szövegnél hosszabb - változatában Petr Fiala az orosz energiaimport körüli vitákkal kapcsolatban arról is szólt, hogy a prágai vezetés nem osztja a magyar kormány álláspontját, vagyis nem blokkolja a tervezett EU-s lépéseket, hanem csak garanciákat szeretne az energiaellátás biztosítására.

(MTI)