Petro Porosenko a Facebook-oldalán magyarázza el, honnan van mesés vagyona

Az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.

Hétfői sajtójelentések szerint a 450 parlamenti képviselő közül még hét vagyonnyilatkozata hiányzik. Az úgynevezett e-deklarációk benyújtásának határideje vasárnap éjféllel járt le. A megfelelő indok nélkül késlekedőket a mulasztás miatt 17 ezer és 51 ezer hrivnya, azaz 190 ezer és 574 ezer forint közötti pénzbírsággal sújthatják.

"Ami a bevallásomat illeti, rögtön le akarom szögezni, hogy minden ingó és ingatlan értéktárgy, lakás, földterület, autó, festmények és női ékszerek elnökségem előtt lettek megvásárolva. Mindezeken felül vagyonom zömét még azelőtt szereztem, hogy állami tisztséget töltöttem volna be" - hangoztatta Porosenko. Kiemelte, hogy vállalatait is még abban az időben alapította, amikor az üzleti életben tevékenykedett. "2014-ben egy vállalat jött csak létre, amely a tulajdonomban van, arra a célra, hogy a Roshent (édesipari vállalatot) értékesítsem" - fűzte hozzá.

A Forbes-Ukrajina című újság március végén megjelent számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.