Pintér Sándor nem enged, marad a nyolcórás munkaidő, és inflációkövető bérezés sem lesz az orvosoknál

Pintér Sándor nem enged, marad a nyolcórás munkaidő, és inflációkövető bérezés sem lesz az orvosoknál

A belügyminiszter inkább az orvosok és szakdolgozók erkölcsiségével foglalkozott. Az orvosi kamara egyelőre érdeminek nevezte az egyeztetést.

Viharos hónapok után a Belügyminisztériumban egyeztetett Pintér Sándor és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – derül ki a napi.hu cikkéből.

A Kamara egyelőre érdeminek nevezte az egyeztetést, de a MOK honlapján jelezték, vannak olyan területek is, ahol továbbra is jelentős a nézetkülönbség.

Pintér Sándor többször kitért az orvosok és szakdolgozók erkölcsiségére, az elmúlt időszakban felmerült bűncselekményekre, illetve a betegek által tapasztalt, jelzett kommunikációs problémákra.

A belügyminiszter az általános orvosi etika helyzetét nevezte meg egyben a köz- és magánellátás szigorú elválasztásának egyik okaként.

A megbeszélésen a munkaidővel kapcsolatban Pintér Sándor nagyon határozott véleményt fogalmazott meg és érdemi vitára nem volt nyitott. A belügyminiszter szerint a munkaidő mindenki számára 8 óra. Takács Péter egészségügyi államtitkár annyit tett hozzá, hogy lehetőség lesz 6 órás munkarendre, de akkor ehhez igazítják a bérezést is.

Az orvosi és a szakdolgozói fizetések inflációkövetéséről Pintér Sándor azt mondta: erre nincs lehetőség.

Senki nem részesül inflációkövető bérezésben más területeken sem

- idézi a belügyminiszter indoklását a napi.hu.

Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta, hogy lehetőség lesz 6 órás munkarendre, de akkor ehhez igazítják a bérezést is. Prioritás lesz az egészségügy informatikai fejlesztése is.

Az egészségügyi vezetés több témában, például a kórházi fertőzések, a minőségbiztosítás, az orvosok teljesítménymérésének alapelveire várnak javaslatokat a kamarától.

Címlapkép: Pintér Sándor belügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Attila