Piti bűnöző lopta el a paksi államtitkokat

Atomtitkok kerültek illetéktelen kezekbe néhány héttel ezelőtt, amikor feltörték a Paksi Atomerőmű egyik vezetőjének kocsiját.

A lap beszámolója szerint az igazgató az autóban hagyta a laptopot és néhány adathordozót, majd találkozóra ment a Belgrád rakparton. Pár perc elég volt ahhoz, hogy valaki – akinek vélhetően fogalma sem volt, mit tárolnak a számítógépen – feltörte a kocsit, elemelte a notebookot és az egyéb adathordozókat, majd lelépett a zsákmánnyal. Mire a vezető visszaért a kocsijához, már se híre, se hamva nem volt a számítógépnek és a titkos dokumentációknak: a Blikk kormányközeli forrásból úgy tudja, a készülő erőművel, Paks II.-vel kapcsolatos tervek szerepeltek a laptopon. Bár a tulajdonos azonnal feljelentést tett a rendőrségen, a számítógép és az elkövető azóta sem került elő.

A tolvajnak bizonyára fogalma sem volt, hogy mit visz el, és kit lop meg. Neki csupán egy laptop kellet, amit aztán mélyen áron alul gyorsan tovább is passzolt egy orrgazdának. A tikos dokumentumok elvesztője, viszont ráfázhat felelőtlenségére.

Az ügyet meglehetősen komolyan veszi a BRFK. Ugyan csak lopás ügyében nyomoznak, de a Blikk úgy tudja, hogy a kiemelt ügyek főosztálya jár el az ügyben. Ez egy laptop ellopásakor hátköznapi esetben nem annyira jellemző.