Primitív román provokáció a trianoni tragédia emléknapján

Kolozsváron az Európa Ifjúsági Fővárosába érkezőket angol, francia, koreai, spanyol, német vagy orosz nyelven üdvözlik. Magyarul nem. Abszurd és primitív provokáció.  

A kolozsváriak felháborodásukban üzentek is Emil Boc polgármesternek, amellett, hogy az arcpirító üdvözlőtábláról készült fénykép futótűzként terjed az interneten – írja a kolozsvaros.ro.
 
„A magyarok és szászok építette épületekben pöffeszkednek, legalább tiszteletből illett volna kiírni magyarul is. Nagy kár, hogy elfelejtette, hogyan kereste meg kenyerét a családja a havasrekettyei magyaroknál. Tényleg nem lehetett kiírni a városalapítók nyelvén is?" – írta az egyik kolozsvári lakos.
 
„Mennyire kell bunkónak lenned, hogy egy olyan városban, ahol évszázadok óta élnek magyarok, te minden nyelven feltüntesd a város nevét, csak magyarul nem?" Vagy: „Boc úr, Kolozsvár lakosságának 20%-a magyar. Úgy tűnik, ön megfeledkezett erről" – ilyen üzenetekben bírálják a polgármesteri hivatal intézkedését.
 
 
Bár sajnos Kolozsvár magyar lakossága rég nem éri el a 20%-ot, a gesztus primitív rosszindulata elvitathatatlan. Az önkormányzat természetesen védekezik, magyaráz és kimagyaráz: hogy tudniillik az a tábla nem közigazgatási tábla. Másfelől arra a helyi tanácsi határozatra utalnak, amelyben eldöntetett, hogy a város neve öt nyelven legyen kiírva Kolozsvár bejáratainál, a többi mellett magyarul is. Mert ha majd ez az ötnyelvű tábla felszerelésre kerül, ez a szóban forgó eltűnik.
 
Emil Boc szerint éppen ebben az időszakban dolgoznak ezeknek a tábláknak a megtervezésén, így nemsokára Kolozsvár román, német, francia, angol és magyar nyelven is ki lesz írva. Megjegyzendő, hogy Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat megbízott elnöke is aláírta azt a kérelmet, amellyel a többnyelvű városnévtáblák ügyében a polgármesteri hivatal ellen indított perhez csatlakoztak.
 
Boc már jelezte, hogy szerinte a két elöljáró gesztusa sima kampányfogás. Az övé viszont nettó suttyóság. Ilyen ifjúsági főváros a világon nincs.