PSZ: A Kúriához fordul a szakszervezet az oktatási népszavazási kezdeményezés elutasítása miatt

PSZ: A Kúriához fordul a szakszervezet az oktatási népszavazási kezdeményezés elutasítása miatt

Az NVB indoklása szerint speciális információk és szakmai ismeretek kellenének, ami nem várható el a választópolgároktól.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden elutasította Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás oktatási népszavazási kezdeményezéseit. A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) két alelnöke magánszemélyként március 14-én kezdeményezett népszavazást öt kérdésben, melyek többek között a szaktanárokkal, a pedagógusvégzettséggel, a diákok óraszámának csökkentésével és az iskolák bezárásának feltételeivel kapcsolatosak.

A választási bizottság nem hitelesítette a kérdéseket, indoklása szerint a kérdések megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenének, ami nem várható el a választópolgároktól, akik így nem tudják átlátni döntésük érdemi következményeit.

Az NVB döntése miatt Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Kúriánál kezdeményezi a Nemzeti Választási Bizottság határozatainak felülvizsgálatát.

A választópolgárok nem kezelhetők "éretlen kisdiákként". A kormány fél a "valódi nemzeti konzultációtól", a népszavazástól, mert azon érdemi kérdésekre érdemi válaszok születhetnének a diákok, illetve Magyarország jövőjét alapvetően meghatározó ügyekről

- közölte a szakszervezet.

(MTI)

Címlapkép:A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szervezett budapesti tüntetés résztvevői a Széchenyi téren 2022. november 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán