Publicus: csupán egy százaléka lenne Gattyán György pártjának

Publicus: csupán egy százaléka lenne Gattyán György pártjának

A Publicus legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 59 százalékához eljutott a hír, hogy Magyarország harmadik leggazdagabb embere bejelentkezett a politikába és a választásokon való indulását fontolgatja. A szándékot azonban csak az emberek 9 százaléka veszi komolyan - írja a Népszava.

A kutatás szerint 45 százalékot tesznek ki azok, akik Gattyán fellépését csupán egy „gazdag ember hóbortjának” tekintik. Feltűnően sokan (46 százalék) nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni erre a kérdésre. A felmérés résztvevőinek mindössze 5 százaléka vélekedett úgy, hogy a bejelentkezés Gattyán György saját ötlete volt, és őszinte a szándéka. Ezzel szemben több mint négyszer ennyien (22 százalék) feltételezik azt, hogy „ilyen vagy olyan módon, de a Fidesz van mögötte, és zavarkeltés a célja”.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A lakosság 25 százaléka valamilyen más, meg nem nevezett okot sejt a háttérben. A tanácstalanság ezen a téren is tetten érhető: a megkérdezettek 48 százalékától nem érkezett érdemi válasz. Az összes megkérdezett 1 százaléka válaszolt igennel arra, hogy szavazna-e Gattyánra, 3 százalék pedig „inkább igen”-nel felelt. Az 5 százaléknyi „inkább nem” mellett 56 százalék nem tudja elképzelni, hogy Gattyán György esetleges pártjára szavazzon. A válaszolni nem tudók, nem akarók aránya meghaladta az egyharmadot.