Putyin visszakozik? Szerinte hibázott a Szovjetunió '56-ban, amikor tankokkal bevonult Budapestre

Putyin visszakozik? Szerinte hibázott a Szovjetunió '56-ban, amikor tankokkal bevonult Budapestre

Az orosz elnök valamiért most egészen mást mondott az 1956-os eseményekről, mint ami egyébként a hivatalos orosz kommunikációs irányvonal. Hogy miért nevezte hibának azt, amikor tankokat küldtek hazánkba, nem tudjuk, de azért természetesen beleszállt az Egyesült Államokba.

Hibás politika volt tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén.

"Régóta elismertük, hogy a Szovjetunió politikájának ez a része helytelen volt, és csak feszültséghez vezetett. A külpolitikában nem szabad semmi olyat tenni, ami egyértelműen ellentétes más nemzetek érdekeivel. De éppen ez az a gereblye, ezek azok a gereblyék, amelyekre a vezető nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok ma rálépnek"

- hangoztatta Putyin.

Az MTI azt írja, az orosz államfő ezzel a kijelentésével a moderátornak arra a megjegyzésére reagált, hogy több ország, köztük Magyarország és Csehország szerint Oroszország a szovjet korszakban gyarmatosítóként viselkedett, amikor csapatokat vezényelt ezen országok fővárosába.

Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok "nyomást gyakorol a szövetségeseire, a partnereire." "Nekik nincsenek barátaik, csak érdekeik vannak. Ez az ismert brit képlet folytatása" - hangoztatta Putyin.

Azt Putyin már nem fejtette ki résztelesen, hogy mire gondol.

Mindenesetre az orosz elnök szavai roppant érdekesek annak fényében, hogy a nemrégiben a 11. osztály számára kiadott új orosz tankönyv a magyar szabadságharcot nyugatról pénzelt fasiszta lázadásként állította be, emellett Sztálin pedig egy pozitív szereplőként jelenik meg, akit „milliók sirattak”. magyar szabadságharcot nyugatról pénzelt fasiszta lázadásként állították be.

A tankönyv egyik tematikus blokkjában, a ledöntött budapesti Sztálin-szobor fejét ábrázoló fotó alatt a következő aláírás szerepel: "A fellázadt radikálisok, akik között nem kevesen voltak még a fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak egykori harcosai közül, a felkelés során nemcsak a szovjet emlékművek és szimbólumok elleni vandalizmussal, hanem a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartók és családtagjaik nagy számban történt meggyilkolásával is +kitüntették magukat+. Még a különlegesen védett létesítményeket őrző sorkatonák is vadállati mészárlás áldozatai lettek."

Hiába kísérte felháborodás az esetet, Orbán Viktor, Szijjártó Péter és a teljes Fidesz-vezérkar tétlen maradt, sőt érdemben meg sem szólalt a botrányos orosz tankönyv ügyében, "fülsüketítő a csend" honolt.

A Jobbik-Konzervatívok szerint Szijjártó Péternek már régen be kellett volna rendelnie az orosz nagykövetet konzultációra, és tiltakozó jegyzéket kellett volna átadnia az ügyben. De mivel ez sem történt meg, a konzervatív párt egyrészt össze akarta hívni a Külügyi Bizottságot, illetve közölték, ismét benyújtják javaslatukat, amely a Szabadság téri szovjet emlékmű áthelyezésére irányul.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Keleti Gazdasági Fórumon a délkelet-oroszországi Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten 2023. szeptember 12-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Pavel Begynyakov)