A Jobbik-Konzervatívok összehívja a Külügyi bizottságot a történelemhamisító orosz tankönyv ügyében

A Jobbik-Konzervatívok összehívja a Külügyi bizottságot a történelemhamisító orosz tankönyv ügyében

Orbán Viktor, Szijjártó Péter és a teljes Fidesz-vezérkar tétlen, sőt érdemben meg sem szólal az 1956-os forradalom hőseit lefasisztázó orosz tankönyv ügyében. A Jobbik cselekvést követel a kormánytól.

A Jobbik-Konzervatívok az Országgyűlés Külügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte az orosz tankönyvbotrány miatt.

Brenner Koloman, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter továbbra sem adott érdemi reakciót arra a putyini Oroszország megrendelésére készült tankönyvre, amelyben a 1956-os magyar szabadságharcot nyugatról pénzelt fasiszta lázadásként állították be.

A jobbikos politikus elgondolkodtatónak nevezte, hogy egyetlen fideszes politikus sem szólalt meg az ügyben, "fülsüketítő a csend", holott a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a történész szakma krémje is napokkal ezelőtt egyértelműen állást foglalt.

Brenner Koloman szerint Szijjártó Péternek már régen be kellett volna rendelnie az orosz nagykövetet konzultációra, és tiltakozó jegyzéket kellett volna átadnia az ügyben.

Az ellenzéki politikus közölte: kezdeményezte az Országgyűlés Külügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, és egy olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely a cselekvésre szólítja fel a fideszes külügyminisztert.

Ez a tankönyv sérti a magyar szabadságharc emlékét és a magyar nemzetet egyaránt – összegzett Brenner Koloman. Felszólította Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét is, hogy "valljon színt", oroszpártiak-e vagy sem, ezt ugyanis Tusnádfürdőn kikérte magának.

A Jobbik-Konzervatívok ismét benyújtja azt a javaslatukat, amely a Szabadság téri szovjet emlékmű áthelyezésére irányul.

Ennek kegyeleti akadálya nincs, a Szabadságról elnevezett téren ennek az emlékműnek régen nincs helye – mondta ezzel kapcsolatban Brenner Koloman.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)