Putyin hívta Moszkvába Orbánt: erről akar beszélni vele

A lap úgy tudja, Putyin erős szövetségeseket próbál keresni az EU-ban, hogy ellenpontozza a decemberben újabb félévre meghosszabbított gazdasági szankciókat, melyeket ugyan Orbán is megszavazott, de jelezte: azokkal „lábon lőttük magunkat", mert egy exportra épülő gazdaság számára az ilyen intézkedések mindig ellentétesek a nemzeti érdekkel.

Orbán célja, hogy Oroszország enyhítsen az ellenszankción, Magyarország pedig kerüljön le a tiltólistáról és újra exportálhasson mezőgazdasági termékeket az orosz piacra.

A Népszabadság értesülései szerint Putyin megfogalmazza majd érdekeit a fegyvereladással és a honvédségi helikopterbeszerzéssel kapcsolatban is. Magyarország legfeljebb 30 helikoptert venne, ami becslések szerint 142 milliárd forintba kerülne. Az esetleges gyártók kapcsán eddig két amerikai, egy francia-német, egy olasz és egy koreai cégről szóltak a hírek.

Szóba kerül majd a paksi erőmű bővítése is, itt egyesek szerint az oroszok lassítani szeretnék a projektet államuk egyre súlyosabb pénzhiánya miatt, de nem segít az ügyön Brüsszel időhúzása sem.