Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán: azt mondja, csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán: azt mondja, csak Trump utasításait követte

A Capitolium lerohanásának jelképévé vált QAnon Sámán, akinek ügyvédje szerint a férfi csak jó szándékkal, Donald Trump meghívására ment az épülethez, és amúgy is nagyon rendes ember.

Jake Angeli – a szélsőséges összeesküvés-hívő QAnon csoportban ismert nevét QAnon Sámán – elnöki kegyelmet kér most Trumptól, arra hivatkozva: ő csak az elnök meghívását elfogadva, csupa jó szándékkal rohanta le a törvényhozás épületét január 6-án, közli a Business Insider.

A Jacob Anthony Chansley néven született, 33 éves férfi múlt hétvégén adta fel magát a rendőrségen az Arizona állambeli Phonenixben, jelenleg pedig a tárgyalását várja. Ügyvédje, Albert Watkins a hét végén kiadott közleménye szerint QAnont és – mint fogalmaz – a többi „békés, szolgálatkész” tüntetőt is elnöki kegyelemben kellene részesíteni.

Az ügyfelem meghallgatta Trump elnök többször is elmondott szavait. Márpedig egy elnök szavainak és meghívásának jelentenie kell valamit. Lévén, hogy milyen békésen és szolgálatkészen viselkedett Mr. Chansley és a többi hasonlóan gondolkodó ember, elvárható és méltányolható lenne, ha az elnök kegyelemben részesítené mindazokat, akik neme szándékoktól vezérelve elfogadták az elnök meghívását

– írja az ügyvéd.

Érvként hozta fel, miszerint ügyfelének nincs priusza, „szereti a természetet, rendszeresen meditál, jógázik és kizárólag organikus ételeket eszik". Motivációja pedig mindössze annyi volt, hogy komolyan vette Trump üzeneteit.

Hitt Trump elnöknek. Több tízmillió amerikaihoz hasonlóan Chansley életében először azt érezte, meghallották a hangját.

Az amerikai demokrácia egyik sötét napja

Tegnapra volt meghirdetve az a kongresszusi ülés, amelyben összesítették volna az amerikai elnökválasztás elektori szavazatait, a törvényhozás épületének közelében Donald Trump mondott beszédet, aki egyértelművé tette, Mike Pence alelnök felelőssége, hogy elutasítsa az elektori voksokat, így blokkolva Joe Biden elnökké válását.