Egy hónap alatt többszázan haltak meg Rakka ostromában

A civil szervezet jelentése szerint az áldozatok között legalább 224 polgári lakos, közte 38 kiskorú és 28 nő van. A harcokban rajtuk kívül az IÁ 311 tagja - közte két vezetője - és 106 olyan ember vesztette életét, aki az SDF és annak szövetségeseinek kötelékében harcolt.

Az OSDH szerint az SDF-nek az ostrom június 6-i kezdete óta számos, főként a város északi és nyugati részén található kerületet sikerült az ellenőrzése alá vonnia, valamint körülbelül 200 méter mélyen sikerült behatolnia a történelmi óváros területére.

A város felszabadítására egy hónapja indított szárazföldi offenzívában a kurd és arab erőket tömörítő SDF-et az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és az amerikai különleges erők számos tagja is segíti előrenyomulásában.

Közben szintén csütörtökön egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a közép-szíriai Hama tartomány azonos nevű székhelyén található egyik forgalmas buszállomáson. A támadásban legalább hárman meghaltak és tizenegyen megsebesültek, közülük ketten súlyosan.