Darabolós kettős gyilkosság elkövetőit fogta el közösen a magyar-szlovák nyomozócsoport

Darabolós kettős gyilkosság elkövetőit fogta el közösen a magyar-szlovák nyomozócsoport

A magyar és szlovák rendőri vezetők pénteki sajtótájékoztatójukon számoltak be arról, hogy előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsít a rendőrség egy 41 éves magyar és egy 42 éves szlovák férfit a Pilisszentivánnál talált testmaradványokkal összefüggésben.

A Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő főosztályának vezetője Petőfi Attila kifejtette, 2016. február 11-én

egy budapesti luxuslakásban több lövéssel agyonlőttek egy szlovák férfit és egy nőt, a holttestüket feldarabolták, majd Pilisszentivánon elhantolták.

Erre azután derült fény, hogy a magyar gyanúsítottat más ügy miatt letartóztatták: ő beszélt először a gyilkosságról 2017-ben a nyomozóknak. Szlovák társát a múlt hónapban fogták el a Terrorelhárítási Központ segítségével, amikor Esztergomnál belépett Magyarországra.

Petőfi elmondta, hogy 2017-ben csak konkrétumok nélküli, homályos információkat kaptak a letartóztatásban levő H. Zsolttól, miszerint Budapesten, a Marina Park egyik luxuslakásában szlovák állampolgárokat öltek meg.

A nyomozók megállapították, hogy a lakást bérelték, időközben azonban felmondták a szerződést, a bérlő pedig hamis iratokkal igazolta magát. 2018-as januári helyszíni szemléjükön látható, bűncselekményre utaló nyomokat nem találtak, így egyéb nyomok után kezdtek el kutatni:

megvizsgálták a lefolyót, felszedték a parkettát, végül vérnyomokat találtak, amelyekből fel tudták építeni az áldozatok genetikai profilját.

A magyar nyilvántartásban egyikük sem szerepelt, a nemzetközi adatbázis segítségével azonban sikerült azonosítani a 43 éves, magyarajkú J. István szlovák állampolgárt. Ezt követően közös magyar-szlovák nyomozócsoport alakult a férfi kapcsolatrendszerének feltérképezésére.  

Peter Vasilkó, a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség munkatársa ismertette, hogy az áldozat egy többszörösen büntetett előéletű férfi volt, aki indokolatlan fegyverviselés, közokirat-hamisítás, emberrablás és zsarolás miatt volt ismert a hatóságok előtt, adóügyi bűncselekmények, bűnszervezet megalakítása miatt pedig több eljárás is folyamatban volt ellene és körözés alatt is állt. A szlovák hatóságok azonosították a másik áldozatot, a 29 éves, büntetlen előéletű P. Enikőt, aki a nyomozók szerint "rosszkor volt rossz helyen". Petőfi Attila elmondta, P. Enikő 2016 tavaszától nem adott életjelet magáról, autóját Budapesten találták meg, és az adatok szerint közeli kapcsolatban állt J. Istvánnal.

H. Zsolt végül 2018 júliusában megmutatta, hol rejtették el a holttesteket Pilisszentivánon, tetemkereső kutyákkal pedig egy méter mélyen holttestdarabokat találtak, amelyek alapján azonosították az áldozatokat. H. Zsolt azt mondta, még 2015 őszén került kapcsolatba a szlovákiai K. Norberttel, aki több erőszakos bűncselekményt is elkövetett, és ő gyilkolt a budapesti lakásban is.

H. Zsolt azt állította, ő csak a holttestek vetkőztetésében, darabolásában, szállításában és elásásában vett részt.

K. Norbert többször volt büntetve, egyebek mellett garázdaság, testi sértés és lőfegyverrel visszaélés miatt, valamint J. István és K. Norbert közeli kapcsolatban álltak egymással. Egy büntetés-végrehajtási intézetben ismerkedtek meg, és K. Norbert segítséget nyújtott későbbi áldozatának a hatóságok előli bujkálásban is. A nyomozók szerint

K. Norbert a pénzéért, ékszerekért, aranyért, készpénzért és több gépkocsi megszerzéséért végzett J. Istvánnal.

Július 24-én végül elfogták Esztergomnál, vallomásában pedig nem tagadta, hogy az áldozat vagyonát meg akarta szerezni, azt sem, hogy kitervelte a bűncselekményt, de állítása szerint a gyilkosságot H. Zsolt követte el. Az áldozat több százezer eurónyi vagyonnal rendelkező férfi volt, aki nyolc év szabadságvesztés letöltése elől menekült, ezért európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Magyarországon bujkált, konspirált életet élt, csak néhány emberrel tartott kapcsolatot. K. Norbert az ő egyik strómanja volt.