Egymástól eltérő választ adott a kötegyáni pedofil ügyében Répássy Róbert és a Gyulai Törvényszék

Egymástól eltérő választ adott a kötegyáni pedofil ügyében Répássy Róbert és a Gyulai Törvényszék

Egymásnak némileg ellentmondó választ adott ugyanarra a kérdésre Répássy Róbert igazságügyi államtitkár és a Gyulai Törvényszék a jogerősen elítélt, és azóta elhunyt kötegyáni pedofil börtönbüntetésének elhalasztásával kapcsolatban - írja a Magyar Narancs.

2020 nyarán öt rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészég egy 70 éves kötegyáni férfi ellen, aki korábban rendőrként dolgozott. A vádemelés után, 2020 decemberében a férfi ellen újabb, kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja merült fel, amiért őrizetbe vették őt a rendőrök.

Azonban ekkor sem került előzetes letartóztatásba a férfi, hanem csak bűnügyi felügyeletet rendeltek el a betegségére hivatkozva. Ezt követően 2021 februárjában az elsőfokú tárgyaláson a Gyulai Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntettében és öt rendbeli züllött életmód folytatására rábírással elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében. A bíróság a vádlottat 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, emellett mintegy 1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

A férfi és ügyvédje fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, így végül 2021. június 10-én született meg a jogerős ítélet, amely nagyrészt részben helyben hagyta az elsőfokon kiszabott büntetést. Ezt azzal egészítette ki, hogy az elítéltet eltiltotta 18. életévet be nem töltött személy nevelésétől, felügyeletétől és gyógykezelésétől. A kötegyáni férfi azonban tavaly november 12-én meghalt egy békés megyei egészségügyi intézményben, mivel nem kellett elkezdenie a jogerős ítélet alapján kiszabott börtönbüntetését.

Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő ekkor az üggyel kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordult Varga Judit igazságügy-miniszternek, Varga helyett azonban Répássy Róbert államtitkár válaszolt december 29-én.

A kérdésben megjelölt ügy nem tartozik az igazságügyi miniszter hatáskörébe, az igazságügyi miniszter ilyen döntést nem hozott. Hivatalos tudomásom van róla, hogy a kérdésében megjelölt elítélt ügyében a Gyulai Törvényszék döntött, beleértve a büntetés végrehajtásának elhalasztását is

- írta a fideszes államtitkár.

A Magyar Narancs ezután megkereste a Gyulai Törvényszéket, ahonnan a következő válasz érkezett:

A Gyulai Törvényszék a 2021. december 11. napján kelt válaszát fenntartja, mert a megkeresésében megjelölt igazságügyi minisztériumi államtitkári válasz értelmezése nem tartozik a Gyulai Törvényszék hatáskörébe

 - utalva ezzel egy korábbi válaszukra, amelyet szintén a Magyar Narancsnak küldtek el. Ebben az állt, hogy a szabadságvesztés végrehajtásával kapcsolatban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hívja fel az elítéltet a szabadságvesztés végrehajtásának a megkezdésére.