Pedofil vádak miatt áll bíróság előtt az a férfi, aki szabadlábra helyezése után molesztált egy fiút

Pedofil vádak miatt áll bíróság előtt az a férfi, aki szabadlábra helyezése után molesztált egy fiút


Kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt a hétvégén őrizetbe vették azt a kötegyáni férfit, akinek pedofília miatt folyó perében jövő kedden hirdethet ítéltet Gyulai Járásbíróság

- írja a Magyar Narancs.

A 70 éves B.M. a lap szerint korábban állítólag a Gyulai rendőrkapitányságon rendőrként teljesített szolgálatot. Ezt a rendőrségen nem erősítették meg, de a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság annyit közölt, hogy december 5-én „szeméremsértés bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek egy 70 éves kötegyáni férfit. Az eddig ismert információk szerint a gyanúsított a házába csalt egy 14 éves fiút, simogatta a vállát és megpróbálta levenni a kabátját. A fiú azonban ellökte magától a férfit és hazament.

A rendőrség a Gyulai Járási Ügyészségen előterjesztést tett a gyanúsított letartóztatásának indítványozására.

Közben kiderült, hogy a narancs.hu információ szerint ugyanarról a 70 éves kötegyáni férfiről van szó, akivel szemben pedofil vádak miatt, jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban. A vád alapján B. M. öt rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt áll bíróság előtt. A Gyulai Járásbíróságon zajló büntetőper a kiskorúak személyiségjogainak védelme miatt végig zárt volt, de a jövő keddre várható határozathozatalt ez nem érinti.

Az Alfahír levélben arról kérdezte a Gyulai Járásbíróságot, hogy egy ilyen veszélyes bűnöző miért védekezhet szabadlábon?

A Járásbíróság válaszában közölte, hogy a Gyulai Járási Ügyészség indítványa alapján, a Békéscsabai Járásbíróság, 2020. február 27. napján kelt végzésével megszüntette a terhelt letartóztatását, és elrendelte a vádlott bűnügyi felügyeletét. A döntés szerint B.M. nem hagyhatja el a települést, továbbá külön magatartási szabályokat írtak elő számára. A bíróság az ügyészségi indítvánnyal egyezően azt állapította meg, hogy a gyanúsított jelenlétének biztosítását és a bizonyítás megnehezítésének, vagy meghiúsításának megakadályozását az eljárás adott szakaszában a letartóztatás helyett a bűnügyi felügyelet is képes biztosítani.

Arra nem tért ki az indoklás, hogy a "bűnismétlés" lehetőségét miért nem mérlegelte az ügyészség vagy a bíróság, de válaszuk alapján, a B.M ellen beterjesztett korábbi vádiratukban megjelölt bűncselekmények büntetési tétele a szexuális erőszak bűntette (Btk. 197.§ (2) bekezdés) esetén 5 évtől 10 évig terjedő, míg a kiskorú veszélyeztetésének bűntette esetén 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés.

A különböző értékelések, hozzászólások szerint ez akár kemény büntetésnek tekinthető, és az újabb szexuális bűncselekmény elkövetése miatt vélhetően kevés enyhítő körülményt lehet majd B.M. ügyében találni, s így akár 10 évre börtönbe kerülhet a vádlott. Azonban a pedofil jellegű bűncselekményekre érthető okokból sokkal érzékenyebben reagáló társadalom szigorúbb elbírálást és hatékonyabb felderítést követel.

Ez utóbbi, civil segítők szerint a szexuális bántalmazást elszenvedő gyermekek hatósági vizsgálata során működik eredménytelenül, míg a valós büntetés kiszabása tekintetében a pedofil bűncselekményt elkövetők nagyon sokszor felfüggesztett börtönbüntetéssel megússzák az ügyet, miközben gyermekek és családok életét tették tönkre.

Kaleta Gábor pedofil ügye ismételten rávilágított arra a tényre, hogy a gyermekek szexuális bántalmazásának nincs igazán szigorú jogszabályi visszatartó ereje

- hívta fel a figyelmet Popovits Dávid a "Védjük Meg A Gyerekeinket" Facebook-csoport egyik aktivistája azon tiltakozó demonstráción, amely idén júliusban tartottak a Pesti Központi Kerületi Bíróság, Markó utcai épülete előtt.

Ekkor derült ki, hogy a kormány által kinevezett Kaleta Gábor - azóta kirúgott diplomata - felfüggesztett börtönnel szintén megúszta a pedofil vádakat. Kaleta, hivatali laptopján csaknem 20 ezer gyermekpornó felvételt tárolt, amit illegális oldalakról szerzett be.

 

Az ügy politikai jellege miatt hetekig foglalkoztatta az embereket, csakhogy közben nem változott semmi. Hiába értett egyet mindenki, még a kormány is abban, hogy a pedofil bűncselekmények esetében sokkal szigorúbb büntetés szükséges mint amit a mostani jogszabályok rögzítenek, a parlament Fidesz-KDNP-s többsége érdemben azóta sem módosított az idevonatkozó törvényeken. Így tehát nem lehet azon csodálkozni, hogy közben a Kaleta-ügyhöz hasonló ítéletek születnek. 

Szeptemberben például a Szikszói Járási Ügyészség emelt vádat egy 42 éves büntetett előéletű férfi ellen szeméremsértés bűntette miatt, de a vádhatóság csak felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt és a vádlott B.M-hez hasonlóan szintén szabadlábon védekezhet. Pedig a vádirat szerint tavaly júniusban, napközben, egy borsodi faluban a szomszédos lakóház kertjében tartózkodó kislányt csalta át és amikor egy félreeső helyre értek, a pedofil férfi  a kislány előtt „szeméremsértő cselekményt végzett”.

Horváth Krisztina, az Anyák a gyermekekért civil szervezet önkéntese az Alfahírnek korábban a hatósági vizsgálatok alkalmatlanságára hívta fel a figyelmet.

Ezek a többnyire három hónapig tartó vizsgálatok a szülők nélkül zajlanak, általában férfi pszichiáter közreműködésével és többnyire eredménytelenül. Hiába rajzol a gyermek falloszt, vagy mondja el, hogy az apja a popsijába tárgyakat dugott a törvényszéki szakpszichológus mégsem állapítja meg a pedofíliát

- mondta Horváth Krisztina.

A kötegyáni ügy is azt mutatja, hogy a helyzet azóta sem sokat változott, de még nagyobb baj, hogy az ilyen jellegű szexuális bűncselekményekről sok esetben nem is lehet tudni, mivel a gyermekek félelme és szégyenérzete miatt rejtve maradnak a bűnelkövetők. 

Hiába tehát a társadalmi felháborodás, az akarat, hogy változtassanak a vizsgálatok módszerén, sokkal szigorúbban bírálják el a pedofíliával gyanúsított, illetve megvádolt bűnözőket, még Kaleta Gábor ügye sem volt elég ahhoz, hogy a parlament kormánypárti többsége olyan módosítást nyújtson be, amely kizárná, hogy például a kötegyáni 70 éves pedofil férfi szabadlábon védekezve újabb abúzust követhessen el.