Rig Lajos: Az egészségügyi dolgozókért fogok küzdeni

A Rig lajos a Tapolcán megtartott időközi országgyűlési képviselőválasztás győztese a Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélt terveiről.

A politikus emlékeztetett: 22 évet dogozott az egészségügyben, így közülük valónak érzi magát, ezért részt fog venni a keddi egészségügyi dolgozók tüntetésén. Azért is tűzte ki a fekete szalagot, mert így fejezi ki szolidaritását velük.

Rig Lajos elmondta továbbá azt is, hogy az egészségügyi dolgozók bérkompenzációja 15 éves lemaradásban van. A legrosszabb helyzetben a szakdolgozók, ápolók, műtős-asszisztensek és a mentőszolgálat szakápolói vannak. A kormány stratégiája az volt, hogy a bérfejlesztéseket 50-50 százalékban osztották szét az orvosok és a szakdolgozók között. Álláspontja szerint ennek következében hatalmas szakadék keletkezett a két ágazat bérezése között. Hozzátette: ezt a különbséget egy egyszeri emeléssel nem lehet orvosolni. A végcél pedig az lenne, hogy az egészségügyi dolgozók bérezése elérje az EU átlag háromnegyedét. Kitért továbbá arra is, hogy a valódi megoldást az alapilletmény-emelés jelentené.