„Jelen pillanatban úgy dolgoznak ott gondozók pozitív teszttel, hogy jogszabály ezt nem teszi lehetővé"

„Jelen pillanatban úgy dolgoznak ott gondozók pozitív teszttel, hogy jogszabály ezt nem teszi lehetővé"

Rig Lajos, a Jobbik képviselője azonnali kérdést intézett a november másodikai parlamenti ülésen az EMMI miniszterének Mi a véleménye? címmel. A miniszter távolléte miatt a válasz Fülöp Attila államtitkártól érkezett.

Rig Lajos múlthét hétfőn is azonnali kérdéssel fordult az EMMI felé, arra volt kíváncsi, tudnak-e arról, hogy a Darvastói Intézetben egészségügyi gócpont alakult ki. Akkor még 102 gondozott és 30 gondozó rendelkezett pozitív teszttel. Válaszként azt kapta a jobbikos képviselő, az EMMI nem tud ilyen gócpontról, de majd utánanéznek. Azóta kiderült, több mint 200 bentlakónak, illetve 54 dolgozónak pozitív a tesztje.

Sajnos az állami gépezet fogaskerekei lassan őrölnek, felszólalásom után egy héttel jelent meg a honvédség a területet fertőtleníteni. Az ott dolgozók heroikus küzdelmet folytatnak a vírussal nap mint nap

 

– mondta Rig.

A képviselő mindezek után megkérdezte az államtitkárt, ő személy szerint egyetért-e azzal, hogy pozitív teszttel rendelkező dolgozók dolgozhatnak az intézménybe még akkor is, ha ők csak pozitív bentlakókat látnak el, hiszen Müller Cecília azt mondta, aki ilyen teszttel rendelkezik, lehetőleg maradjon otthon, s erősítse immunrendszerét. Mégis, hogyan lehet munka közben ezt megtenni, pihenni? S akik pozitív teszttel otthon maradtak, megkapják-e a maximális táppénzt, illetve, akik negatív teszttel rendelkeznek és bejárnak munkába, napi szinten, rapid gyorsteszttel szűrik-e őket munkába állás előtt azt kivédve, hogy fertőzötté váljanak?

Fülöp Attila válaszában első körben az országos helyzetről beszélt, majd egy dátumot említett, amikor is a honvédség fertőtlenítette az említett intézményt. Rig Lajos többi kérdésére nem érkezett válasz, így a képviselő emlékeztette az államtitkárt arra a jogszabályra, miszerint, amennyiben egészségügyi dolgozó klinikailag gyógyult vagy COVID-19 fertőzése tünetmentesen zajlik, akkor a munkavégzéshez, a közvetlen betegellátásba való visszatéréshez 2 negatív teszt kell. A tünetek megjelenése fertőzést igazoló mintavételt követő 21. napon 2 negatív teszt eredmény nélkül is fel kell oldani a foglalkoztatás alóli eltiltást.

Jelen pillanatban úgy dolgoznak ott gondozók pozitív teszttel, hogy jogszabály ezt nem teszi lehetővé, bár az ÁNTSZ kiadott nekik egy ilyen engedélyt

 

– fejtette ki Rig, aki ezután azt kérdezte az államtitkártól, ő egyetért-e ezzel?

Fülöp Attilától azonban csak annyi válasz érkezett: a tesztelés egy járványügyi kérdés, melyben a járványügyi hatóságnak van szava, a tesztelés kialakítása és véghezvitele pedig szakemberek által előkészített normákon nyugszik.