Riói olimpia: a NOB megvizsgálja Oroszország kizárásának a lehetőségét

Szép kis botrány lehet abból, ha a riói olimpiáról kitiltják az orosz sportolókat.

Az MTI azt írja, a NOB végrehajtó bizottsága rendkívüli ülést tartott Lausanne-ban egy nappal azután, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

"Az orosz sportolók riói részvételének ügyében a NOB először aprólékosan kiértékeli a jelentést, majd megvizsgálja a jogi lépések lehetőségét azzal kapcsolatban, hogy kollektív eltiltást szabjon-e ki az orosz sportolókra, vagy egyéni elbírálással döntsön az egyes versenyzők olimpiai részvételéről"

 - olvasható a NOB közleményében.

A NOB megvárja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökre ígért döntését a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által az orosz szövetségre (VFLA) kiszabott felfüggesztés miatt indított keresetről. A NOB ezen kívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta vonatkozó szabályait is.

Egy hónappal ezelőtt, június 21-én az orosz atléták kollektív keresettel fordultak a CAS-hoz. Szerintük ugyanis a Nemzetközi Atlétikai Szövetség túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor felfüggesztette a VFLA tagságát, mivel így egyetlen orosz atléta sem indulhat nemzetközi versenyeken, vagyis az olimpián sem.