Robert Fico: teljes mértékben elfogadjuk a magyarországi kvótareferendum eredményét

A népszavazást legitim és demokratikus eszköznek tartjuk" - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.

A két miniszterelnöknek a pozsonyi kormánypalotában tartott találkozóján a kvótareferendum eredményén kívül az illegális bevándorlás kezeléséről, egyéb európai uniós témákról, illetve Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól is szó esett.

Robert Fico az illegális bevándorlás témájáról szólva hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is a schengeni határok hatékony védelmét, illetve a migráció okainak megszüntetését tartja a fő eszköznek a probléma kezelésére. A szlovák kormányfő megismételte azon korábbi kijelentését, miszerint egyre inkább bizonyságot nyer, hogy a kötelező betelepítésről szóló kvóták "politikailag halottak".

A Kvótákat le kell venni a napirendről

A kötelező betelepítési kvótákat egyszer s mindenkorra le kell venni az Európai Unió (EU) napirendjéről - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pozsonyban, miután szlovák kollégájával, Robert Ficóval egyeztetett.

Orbán Viktor az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfőjével közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte: ki kell egészíteni a magyar alaptörvényt, bele kell írni, hogy a magyarokra senki sem kényszeríthet semmilyen kötelező betelepítési kvótát. Mint mondta, most azt jött elmondani szlovák partnerének, hogy az alkotmánymódosítás az európai jogrendszer keretén belül marad.

Hangsúlyozta: egy olyan betelepítési kvótarendszer, amelynek nincs felső korlátja és kötelező, egy nagy népvándorlás esetén tönkreteheti azokat az eredményeket, amelyeket "elértünk, lerombolhatja mindazt, amiért megdolgoztunk".

Összejöhet az Orbán-Vona csúcs kvóta-ügyben

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az Orbán Viktor által megálmodott "új egységről" tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, ennek kapcsán kérdeztük, összejöhet-e a személyes egyeztetés Vona Gábor és Orbán Viktor között? Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján reagált a miniszterelnök és Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjének keddi bejelentéseire.