Hétköznapok Glóriával vs. a stabilitás megőrzése - A RockcsontoK, és a V2 Raiders a képernyőkön

Hétköznapok Glóriával vs. a stabilitás megőrzése - A RockcsontoK, és a V2 Raiders a képernyőkön

Tovább gördül ’Páros klipbemutató - egy cikkben’ sorozatunk, a hetedik részben két hard rocker banda, a nemrégiben indult RockcsontoK nevű formáció, valamint az első lemezével pár hete jelentkezett tolnai székhelyű V2 Raiders egy-egy kisfilmjével ismerkedhetünk meg. Érdekesség, hogy mindkét zenekar esetében debütálásról beszélhetünk, hiszen az első videóikat adták közzé a napokban - a készítőket, szereplőket kérdeztük ezekről, a közeljövő terveivel együtt.

 

A közelmúltban összeállt hard rock vonalas, de blues rock, és rhythm & blues stílusban is magabiztosan alkotó RockcsontoK a hét elején jelentkezett a Lusta lány című szerzeményükhöz forgatott videoklipjével, amit vendégénekesként Bedőcs Imrével rögzítettek. Bacskay Zoltán gitáros volt segítségünkre, hogy megismerkedhessünk a csapattal, valamint a dal megszületésének körülményeivel, illetve egy kis betekintést kapjunk a kisfilm elkészítésének folyamatába, de a zenekar felállásával kapcsolatos legfrissebb hír is ezen interjúban került bejelentésre.

 - Nemrég jelentetek meg a hazai rock színtéren, nyugodtan lehet friss formációként tekinteni rátok. Ki milyen irányból érkezett a csapatba?

 - Igencsak szerte és szanaszét voltunk a végső formáció megalakulása előtt. Sutus Imre (basszusgitár) a Zöldkereszt utáni akciók sora mellett csatlakozott hozzám, én a Totálkár utáni csendben alkottam. Csepedi Ottó (dob) szintén a Totálkár utáni űrben folyamodott a vendéglátós élet- és előadásmódhoz, de a velem meglévő több évtizedes barátság miatt vállalta a közös munkát. Csonka Zoli (gitár) a Milagro Santana Tribute Band vezetőjeként és más zenekarok közreműködőjeként vállalt velünk közösséget, Bedőcs Imi pedig, aki a Felvidéki Rockszínház oszlopos szereplője, valamint a Queen Project, a Dokk együttes, és számos más formáció énekese, látta jónak a velünk való együttműködést. Nos, ezt bárki beláthatja, hogy nem volt egyszerű összehozni.

 - Pár napja mutattátok be első videoklipeteket. A névjegyetekben – többek között – az szerepel, hogy Imre énekel három RockcsontoK dalban, ezeket nevesítettétek is, például ebben a klipes számban is. Ő konkrétan miként került a zenekarba, vagy legalább is a csapat közvetlen közelébe? És mik a tervek a többi nótával, azokat Belicza András fogja felénekelni?

 - Imi már az akasztói Zöldkereszt együttessel évek óta zenélt, Sutus Imre onnan ismerte énekesi kvalitásait. Így kezdődött… Én nagyon örültem, amikor meghallottam Imi énekével azt, amit elképzeltem. Egy csomó helyen igazi profi módjára oldotta meg a feladatot - az én károgásom nyomán és mellett. (nevet) Belicza András neve és énekesi működése a zenekarban akkor merült fel, amikor Imre a jövőre vonatkozó kérdéseinkre sűrű elfoglaltságot vázolt nekünk. Viszont legfrissebb hír, hogy velünk tart, folytathatjuk a közös munkát, ami a tagok egyértelmű tetszését váltotta ki, hiszen Imi már nem is akárhogyan bizonyított.

 - Aztán van itt egy érdekes mondat is, nevezetesen: „Ebben a dalban Bodócz Laci jeleskedik, a gitárszólókat ő játssza, mégpedig ragyogóan, ám a filmen Csonka Zolit lehet látni, mert Laci valamiért – talán szerénységből – nem vett részt a forgatáson…” Ennek tükrében, a nem állandó tagok mennyire „részei” a RockcsontoKnak? És ez miért alakult így?

 - A Lusta lány szólóbetétjeit eredetileg én játszottam fel, de nem találtam elég jónak. Először a Totálkár volt szólósát, Balázs Robit kértem fel a munkára, de időhiány miatt Sutus Imi megkereste Bodócz Lacit, akit régről ismert. Nagyon jó választás volt! Laci pont beletalált a nótába, ám idejekorán kijelentette, hogy az ő részéről csak ennyi lesz, sok egyéb elfoglaltsága miatt. Itt is ezer köszönet neki! Időközben csatlakozott hozzánk Csonka Zoli, ezért szerepel ő a klipben. A további munkákban feltétlenül számítunk Zoli technikás játékára és magasfokú kreativitására, ami már a közös összegitározások alkalmával is megmutatkozott. És Kovács Gyulát is feltétlenül meg kell említenem. Ő a Totálkár oszlopos tagja és billentyűse volt anno, de a majd’ két évtizedes közös zenélés, és az általam írt néhány nóta által kívánt billentyű kíséret csak az ő személyét hozhatta szóba. Az ő munkájára a jövőben is számíthatunk - ígérete szerint.

 - A klip felvételei több helyen készültek. A forgatásról mesélnél néhány mondatban? Valamint, ha publikus, ki a főszereplő hölgy? Illetve, mi inspirálta a szöveg témaválasztását?

 - A klip alapötlete és forgatókönyve Sutus Imre és Rab Attila – aki a stúdiófelvételeinket is készítette – közös munkája. A forgatás helyszíne reklám lenne, legyen elég, hogy a mesét egy Kecskemét közeli panzióban vettük fel, a zenekari kameramunka pedig a Páhi Művelődési Házban történt. Mindkét helyszínen igazi munka folyt, előbbinél tizenhárom órás etap, utóbbinál hétórás verkli volt, mindennel együtt. Igazi jó hangulat uralkodott a hosszú idő okozta fáradtság ellenére is, a szinte percenként felharsanó nevetés tanúsítja ezt utólag számunkra. Bár, a zenekari felvételek alkalmával tizenkétszer eljátszani azt, hogy eljátsszuk a dalt, erőpróba volt… A Lusta lány polgári neve Anna. Teljes neve olvasható a YouTube-on, hagyjuk is meg a kíváncsiaknak! A dal szövege nekem már régóta megvolt valahol a dolgaim között, és élettapasztalataimból jött, mondhatni megesett velem, ám inkább egy absztrakció, egy elképzelt helyzetről szól. Ezért Glória a lány neve a dalban…

 - Úgy szól a fáma, hogy három szám stúdiókész, és még továbbiakon is dolgoztok majd… idővel egy lemez is kijöhet. Hogy látjátok, ez kb. mikorra várható? És milyen célokat tűztetek ki 2022-re?

 - Igen, három dal… Újabb kettő vár stúdióra, és még további hét arra, hogy a zenekar is „megeméssze”, és készülhet a lemez. Ám én azt szeretném, ha a megvalósulásra váró többi hét-nyolc ötletet is górcső alá tennénk, hogy az első album is, és a második is szóljon valamiről. A lemez megjelenése – mint minden – anyagiak függvénye. Igaz, eddig a megfelelő tag hiánya is hátráltatott bennünket, de miután ez megoldódott, hajrá! Még az idén készen lehet az anyag, mellette élő bemutatkozásokat is szeretnénk megvalósítani, vagyis próbák után koncertek jöhetnek. Dalaink elsősorban a szórakoztatást célozzák, de mondunk, helyesebben éneklünk kissé elgondolkodtató sorokat is. Mindenkit nagy szeretettel várunk fellépéseinkre!

 


A már több mint egy évtizedes múltra tekintő, eleinte csak feldolgozásokat játszó V2 Raiders bemutatkozó albuma pár hete jelent meg – a HammerWorld magazin márciusi számának egyik extra CD mellékleteként – Forog a világ címmel. A Béres Csaba (zongora, szintetizátor), Fenyőházi László (dob, ének), Lázár Csaba (ritmusgitár), Molnár Péter (ének), Ozorai Csaba (szólógitár), és Somfalvi Gergő (basszusgitár) alkotta felállás 9+2 tételes nagylemezének címadó dalához készült első klip múlt vasárnap került fel a legnagyobb videomegosztóra. A leginkább klasszikus hard rockot (de mindent is) játszó dombóvári banda frontembere, Molnár Péter avatott be minket e kisfilm elkészítésének kulisszatitkaiba, de a zenekar (ital)fogyasztási szokásait is önzetlenül megosztotta velünk, sőt, még azt is elárulta, hogy a forgatáson hogyan került Rudán Joe a kamera elé.

 - Mivel nincs külső helyszín a klipben, csak találgatni lehet… teljesen friss felvételről beszélhetünk? És végig forgatókönyv alapján dolgoztatok, vagy improvizáltatok is a jelenetek rögzítése során?

 - A videó kb. két hete készült az Analog Music Centerben. Tudatosan ott szerettük volna leforgatni, ismertük a helyet, léptünk itt fel a P.Mobil vendégeként. Olyan helyet kerestünk ahol színpad is van, és a kártyázós, teázós klubjelenetet is le tudjuk forgatni egy nap alatt, mert száraz a zenekari kassza... (nevet) Forgatókönyv alapján dolgoztunk, a koncepciót én, és a videós stáb részéről Gerő András Péter írta meg, illetve mi instruáltuk a bandát. A zenekar többi része azt sem tudta még reggel, hogy milyen nap van, rábízták magukat a készítőkre, a csapat csak zenélni szeret.

 - A néhány pillanatra feltűnő csapos régi jó ismerős. Joe hogyan került (szó szerint) a képbe?

 - Szó szerint rosszkor volt rossz időben, rossz helyen. A forgatás előtti napon beszéltünk vele, amikor elárulta, hogy ő is az Analogba jön másnap Alapi Pistihez felénekelni valamit, és mivel nagy a barátság a zenekarral, gyorsan rá is vettük, hogy vállaljon be valami szerepet. Nem a csapos „feladatra” számított, de amikor megérkezett, a többi rész már le volt forgatva. Különös pikantériája a dolognak, hogy Joe köztudottan évek óta nem fogyaszt alkoholt. Viszont ez a csapos szerep nagyon jól állt neki. (nevet)

 - A klipben megörökített alkoholmentes fogyasztás azt jelzi, hogy ti mindig így álltok színpadra, a bulizás csak a koncert után következik, vagy ez egy geg? Illetve, a mobilok lerakása, ideiglenes „kiiktatása” mennyire jellemző a hétköznapi életetekben?

 - Ez geg. Mi a következő kérdés? Komolyra fordítva, nagyon-nagyon régen előfordult, hogy egy próba addig tartott, ameddig az 5 literes flaskában volt fröccsnek való, és nem vállaltunk fellépést sem este 8 után... de ahogy megöregedtünk, egyre inkább komolyabban vettük a zenélést, és mára eljutottunk oda, hogy meghagyjuk a próbák és koncert utánra a söröket. (Kicsit ér füllenteni?)

 - Az, hogy Laci énekel is a dobok mögött egy jókora plusz ahhoz, hogy a zenekar előadásaira sok ember felfigyeljen, hamar megjegyezze a neveteket, könnyen beazonosítsa a bandát, de az, hogy te – többek között – koncertszervező és fesztiváligazgató vagy, mennyi további segítséget jelent a V2 Raiders előremenetelében?

 - Nyilván az, hogy én a P.Mobil koncertmenedzsereként majd mindenkit ismerek a szakmában, az segít, de el tudod képzelni, hogy Schuster Lóránt csak ezért meghívna egy zenekart a P.Mobil vendégének? Nem. Nagyon jóban vagyunk velük is, és sok más ismert zenekarral is volt szerencsénk már így közös koncerteket tartani (Piramis, Republic, Rudán Joe, B52, Stula Rock, Zorall), és ez egyrészt nyilván kapcsolatrendszer kérdése, de ha nem tetszene a főzenekaroknak, amit csinálunk, vagy nem az a színvonal lenne, amit elvárnak, akkor hiába erőlködnénk. Szóval van előnye, hogy ott van ahol, de a zenekar is belead mindent egy-egy ilyen vendégeskedéskor. A P.Mobil tagjaival például abszolút baráti a viszony, ők általában oldalról biztatnak minket a koncertünk alatt, és az, hogy egykori idolod tapsol oldalt, az valami nagyon felspanoló dolog.

 - Kint van a bemutatkozó nagylemez, és egy imidzsklip is, milyen folytatásban gondolkodtok?

 - Most a legfontosabb feladat az április 29-i lemezbemutató koncert megszervezése, az arra való felkészülés. Ezt a szülővárosunkban, Dombóváron tartjuk, és hála a városvezetésnek egy igazi nagy fesztiválszínpadot kapunk extra hangosítással és fényekkel. Meg kell tanulnunk olyan dalokat, amiket meghívott vendégeinkkel közösen adunk elő, és úgy kell megtanulnunk, mintha a saját zenekaruk kísérné őket. Vendég lesz az este folyamán Rudán Joe, Baranyi László, a P.Mobil énekese (ő keverte egyébként az albumunkat készre), és Török Ádám. Itt el kell mondanunk, hogy a lemez is azért jöhetett létre, mert Dombóvár vezetése úgy gondolta, hogy ha egy helyi zenekar eljut idáig, akkor az a városnak is büszkeség és támogatandó dolog.

A lemezbemutató után készítünk egy videót az Utolsó vonat című dalhoz, amivel egy dombóvári zenészbarátunkra emlékezünk, aki fiatalon eltávozott közülünk. Nyárra már szerencsére elég sok megkeresésünk van, így biztosan nem fogunk unatkozni, de nem is szeretünk, így aztán ha valakinek megtetszettünk, nyugodtan dobjon egy mailt nekem, mi megyünk, ahova tudunk... Csókoltatunk mindenkit!