Rogán szívesen irányítja a háttérből a szálakat, a kormánykommunikációtól a titkosszolgálatokig

Rogán szívesen irányítja a háttérből a szálakat, a kormánykommunikációtól a titkosszolgálatokig

Interjút adott sok év után a fideszes propagandaminiszter, aki büszke arra, amit az elmúlt 10 évben végrehajtott, és szerinte a háborús plakátok arra valók, hogy tájékoztassák a lakosságot a helyzet komolyságáról.

Az interjút készítő 444 riportere, Kaufmann Balázs akkor kapta el Rogán Antalt, amikor a propagandaminiszter a békemenetnek nevezett fideszes kampányrendezvény után Londonba repült egy magángéppel, hogy a Wembley Stadionban nézhesse meg a BL-döntőt, utána pedig egy luxushotel elnöki lakosztályában pihente ki fáradalmait. Ekkor a 10 éve a nyilvánosság elől bujkáló Rogán elhárította a számára kellemetlen kérdéseket, és azt ígérte, a választás után interjút ad a hírportálnak. Szerdán a Karmelitában fogadta a lap újságíróját, akinek a kicsikart interjúja bő egyórásra sikeredett.

Mint kiderült, Rogán büszke arra, amit az elmúlt 10 évben miniszterként művelt.

A választási kampányban betöltött szerepéről úgy gondolja, az ő feladata az volt, hogy azok munkáját segítse, akik a nyilvánosságban szerepelnek, leginkább a miniszterelnökét és a nyilvánosság felé kommunikáló miniszterekét. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként igen jelentős hatalommal és kiterjedt jogkörökkel bír. Ennek ellenére nem tekinti magát politikai főszereplőnek, inkább mellékszereplőként gondol magára.

A propagandaminiszter nem ismerte el, hogy 1360 milliárd forintot költöttek propagandára. Szerinte inkább a fele reális.

A kormánykommunikációra 2010 és 2018 között elköltött összeg mértékéről és annak társadalmi hasznáról Rogán nem értett egyet az őt kérdező újságíróval. A propagandaminiszter szerint nagyjából mindössze 700 milliárd forintot költöttek, ami nem különösebben sok. Egy baloldalizással helyettesítette az érvelést: „2010 és 2018 között a kormány nem költött többet kommunikációra, mint a baloldali kormányok 2002 és 2010 között”.

Szerinte a Fidesz nem kampányolt tisztességtelenül az Orbán-kormány nevében: „Én azokat a vonalakat vagy azokat a határvonalakat a kormányzat részéről mindig betartom, ami mondjuk a párt és a kormánypártok, meg a kormány között húzódik” – magyarázta a Fidesz narratíváját toló, közpénzből fizetett propagandaplakátokról.

Rogán szerint a NER-es Balásy Gyula jól végzi a munkáját, ami a propagandaüzenetek célba juttatását illeti.

A fideszes miniszter nem magyarázta túl a dolgot: azért Balásy Gyula cégei végezhetik a kormányzat kommunikációs tevékenységet, mert „ő nyerte a közbeszerzési eljárásokat”. A Fidesz-közeli üzletember azóta tízmilliárdokat keresett azzal, hogy a „kormány információt” terjesztett a magyar lakosság körében.

Rogán úgy látja, Balásy jól végzi a munkáját: ha legalább az emberek 75-80 százalékához eljutott az üzenet, akkor minden rendben van. Nekik megéri a pénzünk…

Mi köze a titkosszolgálatoknak egy olyan intézményhez, aminek a kormány kommunikációja a fő feladata? – kérdezte Kaufmann Balázs. 2022-ig, a polgári titkosszolgálatok egy része a Belügyminisztériumhoz, egy másik része pedig a Külügyminisztériumhoz tartozott, azonban ezeket a háborúra és a szuverenitási narratívára hivatkozva a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda hatáskörébe vonták, így a propagandaminiszter egy személyben gyakorol felügyeletet az összes magyar titkosszolgálat fölött.

Rogán Antal szerint a háborús plakátokkal nincs probléma: nem váltanak ki szorongást az emberekből.

Az EP-választás kapcsán az utcákat elborító, a háború rémével fenyegető óriásplakátokról a propagandaminiszter elmondta, hogy ezek „segítenek az embereknek megérteni, hogy ennek a problémának van jelentősége”.

Rogánt nem nagyon érdekli a népszerűség, tudatosan húzódott a háttérbe.

Kaufmann Balázs megkérdezte Rogánt, hogy mennyiben befolyásolta a politikai életét az, hogy egy viszonylag népszerű, belvárosi polgármesterből kénytelen volt még Gyurcsány Ferencnél is népszerűtlenebb politikussá, és ezáltal háttérszereplővé válni.

„Tudatosan döntöttem úgy, hogy a nyilvánosságból kilépek”

– válaszolta Rogán, majd hozzátette: nem magát építi, hanem a kormánynak próbál segíteni.

„Urizálni az úri fiúk szoktak, én parasztgyerek vagyok, annak születtem” – szabadkozott korábban Rogán Antal, mostanra viszont felvitte az Isten a dolgát. A 444 riportere ezzel szembesítette a londoni luxusút kapcsán. A már korántsem puritán körülmények között élő miniszter megtagadta a választ:

Azért nem fogok erről beszélni, mert eldöntöttem magamban, hogy a magánprogramjaimról semmit nem mondok a nyilvánosságról.

Annyival egészítette ki ezt, hogy a vagyonnyilatkozataiban látható a jövedelme, amit arra költ, hogy a gyermekeinek és a feleségének jó legyen.

A Völner-Schadl-ügy kapcsán nagyon érdekes dolgokat mondott Rogán Antal: Kabinetfőnöke, Nagy Ádám szerepéről annyit mondott, hogy „Nagynak Ádámnak mindig is voltak vállalkozásai”, de csak azzal a feltétellel alkalmazta, ha ha a cégei operatív irányításában nem vesz részt. A korrupciós botrányban való érintettségéről nem foglalt állást, csak annyit mondott, megvárja, amíg véget érnek az ehhez fűződő vizsgálatok és kiderül, hogy Nagy Ádám egészében ártatlan-e.

Magyar Péter hangfelvételéről, melyen Varga Judit akkori igazságügy-miniszter azt mondja, hogy „Rogánék kihúzattak dolgokat” bizonyos ügyészségi iratokból, Rogán csak annyit válaszolt, hogy „ha Varga Judit ezt komolyan gondolta, akkor finoman szólva is alaptalan dolgokat állított”. Megismételte azt a propagandában ezerszer hallott magyarázatot, miszerint Varga csak azért mondta ezeket, hogy „szabaduljon a férjétől”. Rogán azt is felvetette:

Ha belenyúltam volna a Schadl-ügy aktáiba, akkor maga szerint lenne benne ilyen beszélgetés?

Ezenkívül azzal védekezett, hogy ha valóban kihúzatott volna dolgokat a nyomazati iratokból, akkor nem lenne benne a neve azokban. A riporter azzal vágott vissza, hogy ezek azért maradtak benne, mert – mint ahogy a hangfelvételen is hallható – „Polt Péter nem ura a helyzetnek”.

(Címlapkép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. MTI/Balogh Zoltán)