Román megyében a Csíki sör pere

Marosvásárhelyről színromán helyre rakták át az elnevezés kapcsán folyó tárgyalást. Mindezt a Heineken kérésére.

A vita az elnevezés miatt alakult ki: a multinacionális cég Ciuc néven gyárt sört, a csíkszentsimoni manufaktúra pedig Csíki sör néven árulja termékét. A Heineken nemcsak pert indított emiatt, de még azt is meg akarta mondani, hol tárgyalják az ügyet. Lénárd András, a csíki vállalkozás tulajdonosa a Lánchíd Rádiónak ma azt mondta, egy román megyébe helyezték át a tárgyalást. Hozzátette, reménykednek a pártatlan bíróság számukra kedvező döntésében, hisz még a gyártás elindítása előtt levédték a Csíki sör elnevezést.
 
Mint arról az Alfahir.hu beszámolt, a vöröscsillagos logójáról ismert Heineken a bukaresti legfelsőbb bírósághoz fordult a fellebviteli tárgyalás áthelyezését kérve: a társaság szerint az ügy médiavisszhangja befolyásolhatja a marosvásárhelyi táblabíróság bíráinak objektivitását és pártatlanságát. 
 
Kérelmében a Heineken az „úgynevezett Székelyföldön” működő vállalatként nevezte meg a manufaktúrát, vagyis olyan kifejezéssel élt, amely kedvelt román soviniszta szófordulat. Nem véletlen, hogy bojkottot hirdettek a holland multi ellen.
„A Heineken megsértette a székely népet, azzal, hogy »úgynevezett« Székelyföldnek nevezte szülőföldünket egy per során, tudniillik ezt a szófordulatot a Noua Dreapta tagjai és hasonló magyarellenes személyek szokták használni, amellyel tagadják Székelyföld létét. A bojkott másik oka, hogy a Heineken pereli a »Csíki« megnevezés miatt a székely sörgyárat, holott szerintünk egy székelyföldi gyárnak több joga van használni egy székelyföldhöz kötődő megnevezést, ráadásul a Ciuc nem egyenlő a Csíki szóval, mivel az egy értelmetlen tükörfordítása csupán a magyar változatnak”
– olvashatjuk a multicég elleni bojkottfelhívásban, amelyről itt tájékozódhat.