Románia felől érkezhet az újabb menekültáradat?

Megvalósulni látszik az a forgatókönyv, mely szerint többi útvonal lezárásával a migránsok Románián keresztül próbálnak eljutni Nyugatra.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy egyre több migráns próbál bejutni Magyarországra a délkeleti határnál, Battonya térségében. A lap információi szerint a bevándorlók között akadnak olyanok, akik hamis útlevéllel próbáltak belépni hazánkba. A hatóságok fokozott ellenőrzéseket tartanak a térségben.

Több tucat migránst fognak el hetente a hatóságok a román–magyar határtól mindössze nyolc kilométerre fekvő Battonyán és környékén – tudta meg a Magyar Nemzet. A környéket jól ismerők azt nyilatkozták a lapnak, hogy a határsértők többsége Temesvár érintésével Pécska településen át érkezik Battonyára a zöld határon keresztül, ám nagy részüket elfogják.

Kiváló terep a rejtőzködésre

Az szinte biztosan lehetet tudni, hogy az eddig használt útvonalak lezárulásával az embercsempészek alternatív lehetőségeket fognak keresni. A szerb-magyar, horvát-magyar illetve szlovén-horvát lezárásával Nyugat-Európa felé mára csak Románián át vezet ez egyetlen még nyitva maradt szárazföldi útvonal. A migránsoknak azért lehet vonzó ez a terület, mert a terepviszonyok ideálisak a rejtőzködéshez, az itt található nagy kiterjedésű erdőkben könnyű elbújni. A lap helyi információkra hivatkozva azt írja, hogy az ellenőrzés főként éjszaka jelentős, volt, aki 4-5 katonai járművet is látottak járőrözni a környéken. A fokozott készültséget mutatja, hogy Battonyán gyakran megállítják az autókat, és a csomagtartókba is benéznek.

A román-magyar határra történő kerítés felépítése már a nyáron, a szerb-magyar határ lezárásakor felmerült.  A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter végül szeptember közepén jelentette be, hogy a magyar–szerb kerítést követően a magyar–román határon, a magyar–szerb–román hármas határtól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány.

A bő egy hónappal később, a szlovén határzár bejelentésekor már egyértelművé vált, hogy a Románia felöl érkezhet a következő migrációs hullám. Erre november közepén, Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője is felhívta a figyelmet:

ha Szlovénia lezárja a Horvátországgal közös határát, a migránsok előtt két lehetőség marad csupán: vagy megpróbálják valahol erőszakkal áttörni a határt, vagy pedig Románia felől próbálnak meg Nyugatra jutni. Ezért Mirkóczki szerint azonnal meg kell kezdeni a román határon a kerítés építését, ezzel párhuzamosan pedig a szerb-magyar és horvát-magyar határon is növelni kell ez élő erős védelmet, mivel számítani lehet erőszakos cselekedetekre. Akkor úgy vélekedett: ha azonnal elkezdenénk az építkezést, akkor már lehet, hogy az is késő lenne.

Nem sokat haladtak az építéssel

Szijjártó Péter szeptember közepén tett bejelentése után azonban nem sok történt a román-magyar határon. A magyar nemzet szerint mindössze annyi történt, hogy cölöpök segítségével kijelölték a kerítés nyomvonalát. A külügyminiszter sajtótájékoztatóját követő egy hónapban még egyetlen méter kerítés sem került a román–magyar határra. Minderről Kübekháza polgármestere nyilatkozott a Maszol.ro portálnak.