A Fidesz nem akar emlékévet, miközben a "jószomszédok" már izzítják a Trianon-propagandát

Nagyonnagy-Románia.

Tegnap több erdélyi magyar sajtóorgánum is beszámolt róla, hogy igen csak érdekes térkép került ki Nagyvárad főterére egy Románia és Erdély "egyesülését" ünneplő centenáriumi kiállítás keretében.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnökének közleménye szerint a kérdéses kép

"Nagy-Romániát nem is az 1920 utáni határaival ábrázolja, hanem (...) még azt is a teljes Tiszántúllal, a Bodrogközzel, Kárpátalja déli területeivel, Dél-Galícia, Odessza város és környéke, Várna város és környéke, valamint a teljes, a Tiszáig tartó Bánság területeivel kiegészítve".

A pofátlan mértékű területi igényeket megjelenítő térkép még 1919-ben, a párizsi béketárgyalások idején készült.

A határon túli magyar politikus szerint a kiállítás szöveges installációi is hasonló történelmi hitelességgel bírnak:

"A valós történések torz és részrehajló prezentálásán túl a kiállítás mindamellett, hogy semmibe veszi az objektív történelemírás legalapvetőbb szabályait, belegázol az őshonos magyarságnak az adott történelmi korral kapcsolatos jogos érzékenységébe és alkalmat teremt arra is, hogy tovább rontsa az egyre inkább elszigetelődő román állam jószomszédi kapcsolatait."

Csomortányi szerint a térkép azt üzeni a nagyváradi románságnak, hogy "jogos területi követeléseik lehetnek Magyarországgal, Bulgáriával, Moldáviával és Ukrajnával", sőt még Szerbiával és Szlovákiával szemben is.

A dolognak külön pikantériát kölcsönöz, hogy az Erdélyt és a kelet-magyarországi területeket Romániához csatoló gyulafehérvári nagygyűlés századik évfordulóját ünneplő kiállítást

az RMDSZ-es Pásztor Sándor vezette Bihar Megyei Tanács támogatásával nyitották meg.

Ezen is jól lemérhető, mennyire igaza lett azoknak, akik amiatt aggódtak, hogy míg a Fidesz-kormány gyáva módon, a diplomáciai összeütközéstől rettegve elsunnyogta 2020 Trianon-emlékévvé nyilvánítását,

addig például a román politika már el is kezdte az európai közvélemény félretájékoztatását az országrablással kapcsolatban.

Érdemes felidézni, hogy az utóbbi években a Jobbik többször is hiába próbálta rávenni a kormánypártot, hogy a békeszerződés századik évfordulóján méltó módon emlékezzen meg hazánk feldarabolásáról, az 1990. június 4-ei emlékülésről kivonuló Fidesz azonban a mai napig hozza a formáját, és képtelen felvállalni a határon túliak valódi képviseletét.

Mindeközben a háttérben: a parlamentben mindenki akarta, a Fidesz letiltotta a Trianon-emlékévet

Úgy tűnik, az útját hangzatos jelzőkkel övező Fidesz továbbra is mindent el akar követni azért, hogy Trianon emlékezetét a lehető legjobban elhomályosítsa. Ezúttal sem támogatták a Jobbik javaslatát arról, hogy az 1920-as országcsonkítás 2020-ban, a 100. évfordulóra saját emlékévet kapjon.