Romániából most nem szeméthegyek, hanem nehézfém-szennyezés érkezik a Szamoson

Romániából most nem szeméthegyek, hanem nehézfém-szennyezés érkezik a Szamoson

Nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-t.

Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Az egyelőre ismeretlen összetételű és mennyiségű szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében az OVF főigazgatója elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését, melynek célja a védekezési munkálatok összehangolása és vezetése. A vízügyes szakemberek mindaddig folyamatosan látják el a védekezéssel összefüggő feladataikat, amíg az indokolt - áll az OVF közleményében.

A román minisztérium az esőre és a hóra mutogat a Tiszán leúsztatott szeméthalmok miatt

A romániai Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium keddi közleményében tájékoztatott azokról az erőfeszítésekről, amelyeket a román hatóságok tesznek azért, hogy a Tisza mellékfolyói ne szállítsanak úszó hulladékot Magyarországra - írja az MTI. Az RMDSZ-es Tánczos Barna által vezetett minisztérium sajtóosztálya közölte:

Emlékezetes, február elején több cikkünkben is arról számoltunk be, hogy Ukrajnából és Romániából brutális mennyiségű szemét érkezett a Tiszán, a magyar szakemberek több mint 150 köbméter műanyag hulladékot halásztak ki a folyó magyarországi szakaszán. 

Brutális mennyiségű ukrán és román szemét jön a Tiszán, a Jobbik feljelentése után nyomoznak

Újabb, jelentős környezetszennyezést okozott az ukrán és román hulladékgazdálkodás, legalábbis erre enged következtetni, hogy az áradó Tiszán és mellékfolyóin jelentős mennyiségű szemét érkezik az országba. Eközben jobbikos képviselők közös feljelentése nyomán a tiszai rendőrség vizsgálja az ügyet, miután a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda sem érezte magáénak a feladatot.