Róna Péter: Az Orbán-kormány hazánk katonai biztonságát teszi kockára

Róna Péter: Az Orbán-kormány hazánk katonai biztonságát teszi kockára

A Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője szerint az Orbán-kormány az orosz érdekeknek megfelelve Ukrajna feltétel nélküli kapitulálását szorgalmazza, amivel súlyosan veszélyezteti hazánk és nemzetünk biztonságát, hiszen szembemegy a NATO-val.

A kormány ismét közleményt adott ki, miszerint Magyarország – beismerten egyedül a NATO-tagországok közül – nem támogatja a NATO Ukrajnát segítő bármiféle tevékenységét, mert az a harmadik világháború kirobbanásához vezethet. Helyette tűzszünetet és béketárgyalást szorgalmaz - fogalmaz Facebook-oldalán közzétett sajtóközleményében a Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője.

Róna Péter szerint igazat is lehetne adni a kormánynak, ha lenne bármiféle jele annak, hogy Oroszország kész lenne ilyen tárgyalásra. De ez hazugság, orosz dezinformáció.

A közgazdászprofesszor kiemelte:

Putyin felrúgta az 1994. december 5-én aláírt Budapesti Memorandumban vállalt kötelezettségét, amelyben Oroszország maradéktalanul elismerte Ukrajna szuverenitását és territoriális sérthetetlenségét az Ukrajnában maradt szovjet atomfegyverek átadásáért cserébe.

Róna úgy folytatja: A Memorandumban vállaltakat az USA és az Egyesült Királyság garantálta. Egy béketárgyalás előfeltétele vagy az, hogy a felek megbíznak egymásban, hogy a másik teljesíteni fogja vállalásait, vagy pedig az, hogy egyik fél sem lesz képes vállalásait megszegni. Hogyan, milyen alapon lehet bízni abban, hogy Oroszország betartana bármiféle békeszerződésben rögzítetteket, ha csak annak megsértését nem tenné lehetetlenné a NATO Oroszország számára? - olvasható a közleményben.

Mint arra a konzervatív párt európai parlamenti listavezetője felhívta a figyelmet,

az Orbán-kormány tehát nem tesz mást, mint az orosz érdekeknek megfelelve Ukrajna feltétel nélküli kapitulálását szorgalmazza. Tehát a kormány politikája nem szolgálja a valódi békét, ellenben súlyosan veszélyezteti hazánk és nemzetünk biztonságát, mert azzal, hogy ily módon szembeszáll a NATO-val, egyre inkább azt kockáztatja, hogy a biztonságunkat garantáló katonai szövetségi rendszerből bennünket kizárnak.

Ez miért lenne jó nekünk? Ez vajon kinek az érdeke? - teszi fel a kérdést Róna Péter.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)