Róna Péter: magyarként és európaiként pozitív választ kellett adnom a kihívásra

Róna Péter: magyarként és európaiként pozitív választ kellett adnom a kihívásra

A nemzetközi hírű közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára válaszközleményben reagált arra, miért vállalta el a Jobbik-Konzervatívok felkérését.

"Nehéz helyzetben vállaltam el a Jobbik-Konzervatívok felkérését, de úgy gondoltam és gondolom, hogy magyarként és európaiként erre a kihívásra pozitív választ kell adnom. A Jobbik-Konzervatívok a közelmúltban megválasztott elnökük vezetésével egy olyan úton haladnak, amely a magyar konzervativizmus és polgárosodás legjobb nemzeti hagyományaira épít, és ami visszavezet a rendszerváltók által kijelölt útra, amiről letértünk" - írta friss válaszközleményében a nemzetközi hírű közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára, akit pénteken kért fel a konzervatív párt Európa Parlamenti listavezetőjének.

A jogászprofesszor kifejtette: azért vállalta el a felkérést, mert elárulva a rendszerváltás ígéretét, hazánk most épp azon a tragikus úton jár, ami 104 évvel ezelőtt, 1920 júniusában a trianoni békeszerződéshez vezetett, és megint azon, ami 1947 februárjában a párizsi békeszerződés aláírására kényszerített. Most, mint akkor, teljesen magunkra maradtunk, barátok, szövetségesek és támogatók nélkül - hangsúlyozta.

"Kivétel nélkül mind a 26 másik EU tagállam nemcsak nem ért egyet velünk, de nem is érti, ahogy én sem, hogy mit akarunk, miért kötjük az ebet a karóhoz oly vak gőggel, miért gondoljuk, hogy 26 állam 450 millió lakosával, hatalmas történelmével, civilizációjával és gazdagságával bukásra van ítélve, miközben a rohamosan fogyó népességgel, a rendre romló gazdasági és társadalmi mutatókkal sújtott Magyarországé a jövő"

- emelte ki.

Róna Péter arról is ír: elvállalta, mert képviselni szeretne egy józan, felkészült, felelősségteljes magyar álláspontot, ami képes megjeleníteni a magyar érdekeket a mások sértegetése, a hőzöngés és a gyűlöletkeltés politikája helyett.

"Nem azért megyek Brüsszelbe, hogy szidjam, ócsároljam, aláássam az Orbán-kormányt, de azért sem, hogy a magyar érdekeket alárendeljem az Európát fenyegető hatalmak elképzeléseinek, hanem azért, hogy visszaszerezzem azt a tiszteletet és megbecsülést, amit én és nemzedékem, az '56-os nemzedék, egy életen át élvezett a világban, amit az utánunk következők sárba tiportak. Azért, hogy olyan politikára bírjam az Európai Uniót, amely hozzájárul hazánk, nemzetünk tényleges felemelkedéséhez, amely a megállíthatatlan korrupció helyett a becsületes kormányzás irányába vezeti a magyar kormányt"

- olvasható a közleményben.

A Jobbik-Konzervatívok EP-listavezetője hozzátette: elkeserítőnek tartja, hogy miközben az EU Brüsszelben a rendszerváltás tiszteletére Antall Józsefről nevezte el székházának egyik szép épületét, hazánkban Antallnak és a rendszerváltás szellemiségének már nyoma sincs.

"Elvállaltam azért, hogy segítsem hazánkat kitörni az elszigeteltségéből, hogy újra megtalálja helyét az európai népek családjában, ott, ahová ezeréves történelme szerint tartozik" - zárta sorait.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)