Rónai Sándor kezdeményezte Varga Judit és Völner Pál meghallgatását az EP Pegasus-bizottságában

Rónai Sándor kezdeményezte Varga Judit és Völner Pál meghallgatását az EP Pegasus-bizottságában

Kedden alakult meg hivatalosan a Pegasus-vizsgálóbizottság az Európai Parlamentben.A DK EP-képviselője és a bizottság alelnöke, Rónai Sándor szerint már az első ülésén világossá vált, hogy „nem fog következmények nélkül maradni az ártatlan civilek, újságírók, üzletemberek, politikusok illegális megfigyelése és lehallgatása”.

„A bizottság egyértelművé tette, egyetlen európai kormány sem figyelheti politikai riválisait terroristák ellen kifejlesztett kémszoftverekkel, így a magyar és a lengyel kormány sem menekülhet a felelősség elől”

– fogalmazott Rónai és hozzátette, hogy a következő hónapokban ki fogják vizsgálni a kémszoftverhez köthető visszaéléseket.

A DK EP-képviselője szeretné, hogy a bizottság minél hamarabb ellátogatna Magyarországra, hogy személyesen tájékozódhassanak a bizottság tagjai a Pegasus-botrány magyar szálairól.

„Az Európai Parlament Pegasus-bizottságának első alelnökeként azt kezdeményezem, hogy a bizottság hallgassa meg Varga Juditot és Völner Pált a megfigyelési botránnyal kapcsolatban. Hozzák nyilvánosságra, hogy kik ellen folyt törvénytelen megfigyelés, tudjuk meg azokat a neveket is, akik eddig nem derültek ki. Hozzák nyilvánosságra, hogy ki adott utasítást politikusok, újságírók és üzletemberek megfigyelésére, tételesen, minden illegálisan megfigyelt személy esetében külön-külön! Elvárjuk, hogy a Fidesz politikusai magyarázatot adjanak a törvénytelen megfigyelésekre és vállalják a tetteik következményeit!”

– jelentette ki Rónai egy online sajtótájékoztató keretében.

A DK politikusa úgy látja, hogy a bizottság hatékony fellépése és az EU egységes szabályozása egyértelmű üzenet lesz Orbán kormányának, hogy „Magyarországon soha többé nem figyelhetik meg a velük egyet nem értő ártatlan tömegeket”.