Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel és ortodox papokkal is találkozott Ferenc pápa

Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel és ortodox papokkal is találkozott Ferenc pápa

Buddha gondolataiból is idézett a Mongóliában járó katolikus egyházfő, aki első pápaként tesz látogatást a közép-ázsiai országban.

Sámánokkal, buddhista szerzetesekkel, orosz ortodox papokkal, valamint bahái, hindu, sintoista, muszlim, zsidó és evangéliumi keresztény vezetőkkel folytatott felekezetközi párbeszédet Ferenc pápa vasárnap Mongóliában, hogy hangsúlyozza a különböző vallások szerepét a világbéke előmozdításában, és kiemelje a közép-ázsiai ország hagyományos vallási toleranciáját - adta hírül az MTI.

A katolikus egyházfő élénk figyelemmel kísérte a különféle vallások képviselőinek szavait, akik közül többen hangsúlyozták, hogy az ulánbátori találkozónak helyt adó hagyományos mongol jurta az égiekkel alkotott harmónia jelképe: a családi tűzhely és egység helyszíne, amely nyitva van az ég felé és minden arra járó idegen előtt is.

"Az, hogy ma mind egy helyen találkozunk, már önmagában üzenetértékű: azt mutatja, hogy a vallási hagyományok, minden jellegzetes különbözőségük és sokszínűségük ellenére jelentős potenciállal rendelkeznek a társadalom egésze számára"

- fogalmazott beszédében a szentatya, aki Buddhát, Assisi Szent Ferencet és Soren Kierkegaard dán egzisztencialista filozófust is idézte.

"Ha a világ országainak vezetői is a találkozás és a párbeszéd útját választják egymás között, annak döntő hatása lehet azoknak a konfliktusoknak a lezárására, amelyek a világ népei közül oly sokakat érintenek"

- érvelt Róma püspöke.

A felekezetközi megbeszélést Ferenc pápa négynapos mongóliai apostoli látogatásának közepére időzítették, amelynek során a világ egyik legkisebb és legfiatalabb, 1450 fős katolikus közösségének tagjai előtt vasárnap misét celebrál a mongol főváros sportstadionjában.

A Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) nevű katolikus civil szervezet adatai szerint a közép-ázsiai ország lakosságának többsége, 53 százaléka buddhista, 39 százaléka ateista, 3 százaléka muszlim, 3 százaléka sámánista és 2 százaléka keresztény.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki látogatást tesz Mongóliában.

(Címlapkép: Uhnágín Hürelszüh mongóliai elnök fogadja Ferenc pápát az ulánbátori Állam-palotában 2023. szeptember 2-án. MTI/EPA/Reuters pool/Remo Cassilli)