Vizsgálóbizottság fogja kivizsgálni Schadl gyanús fővárosi ingatlanügyleteit

Vizsgálóbizottság fogja kivizsgálni Schadl gyanús fővárosi ingatlanügyleteit

Csütörtökön tartja alakuló ülését az a vizsgálóbizottság, amely Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére alakult. Feladatuk kivizsgálni, hogyan kerülhettek áron alul Schadl Györgyhöz értékes V. és VII. kerületi ingatlanok. 

A 444 azt írja, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupció miatt letartóztatott volt vezetőjének gyanús ingatlanügyleteiről először a főpolgármester beszélt, amikor a Városháza-ügyben meghallgatták.

A bizottság elnöke Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester, míg további tagjai Pikó András józsefvárosi és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, valamint két ellenzéki önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra és Kovács Alex Gábor. Ugyan a Fidesz képviselőit is meghívták a bizottságba, de ők nem kívántak élni a lehetőséggel.

Niedermüller az ATV Híradónak azt mondta, azokat szeretnék meghallgatni, akiknek döntési hatáskörük volt az ügyben. Baranyi Krisztina szerint pedig a vizsgálat végére egy átlátható, korrupciótól mentes ingatlaneladási gyakorlatot kívánnak felállítani. Terveik szerint egy átfogó képet szeretnének kapni arról is, hogy a közvagyon átjátszására milyen módszert használtak az érintettek.

Az elkészítendő jelentést a március 30-i közgyűlésre kell majd leadnia a bizottságnak.

Néhány év alatt kész ingatlanbirodalmat épített a Völner-ügy kulcsfigurája

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke, többek között a budai Várban, Erzsébetvárosban és a XII. kerületben, de volt üdülője Siófokon is...

Emlékezetes, még januárban derült ki, hogy Schadl György 2016 és 2020 vége között legalább 19 lakást, üzlethelyiséget, telket vagy pincét vásárolt meg. A legértékesebb ingatlan a Várnegyedben található a Dísz téren, azonban Erzsébetváros legdrágább területén fekvő ingatlanokért is összesen 225 millió forintot fizetett az önkormányzatnak. Ott a gyanús ingatlaneladásokról még az előző, fideszes városvezetés döntött 2019 augusztusában. Akkor a kerület egyszerre árverezett el 9 lakást, amik közül Schadl 8-at nyert meg, ebből 7-et egyedüli licitálóként.

Schadl a Belvárostól vette meg a Városház utca 16. alatti ingatlant oly módon, hogy az Karácsony szerint nem is szerepelt az eredeti pályázati anyagban. Az ügyben eljáró ügyvéd a főpolgármester szerint megakadályozta, hogy a Főváros éljen az elővásárlási jogával. Ezenfelül egy másik V. kerületi üzlethelyiséget is sikerült megszereznie.