Schadl György a börtönből telefonon utasította a feleségét és az apját, hogy rejtsék el a 110 millió forint értékű ékszereit

Schadl György a börtönből telefonon utasította a feleségét és az apját, hogy rejtsék el a 110 millió forint értékű ékszereit

Az ügyészség szerint a végrehajtói kar egy éve előzetesben lévő elnöke a börtönből kitelefonálva kérte meg feleségét és rajta keresztül apját, hogy csaknem 110 millió forintnyi luxusórát és ékszert helyezzenek el egy széfben, hogy azokat ne tudják lefoglalni a hatóságok.

A 24.hu által megismert vádirat szerint erre az ügyészség is rájött, ezért Schadl György feleségét és apját is a vádlottak padjára ültetik pénzmosás miatt.

A büntetőeljárás során Schadlnál és a szintén végrehajtóként dolgozó feleségénél a jelentős mennyiségű pénz mellett számtalan vagyontárgyat foglaltak le a hatóságok, ám a vádirat szerint akadtak olyanok, melyeket megpróbáltak elrejteni a nyomozók elől.

A vádirat szerint Schadl felesége és apja – tudva arról, hogy az órák és ékszerek büntetendő cselekményből származnak – eleget tett a telefonon érkező kérésnek,

egy Bartók Béla úti bankfiókban széfet béreltek és elhelyezték ott a csaknem 110 millió forint értékű ékszert és luxusórát. A trezort Schadl apja nevére bérelték ki, de Schadl feleségének is volt hozzáférése. A vád szerint erre azért volt szükség, hogy az órákat és az ékszereket ne lehessen a végrehajtói kar elnökéhez kötni, és meghiúsítsák azok lefoglalását.

Mindkettőjüket különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják, előbbit tizenhetedrendű, utóbbit tizennyolcadrenű vádlottként. Az ügyészség azt indítványozta, hogy beismerés esetén a bíróság Schadl György feleségét ítélje két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 50 millió forint pénzbüntetésre. Apjára ugyanezt a büntetési tételt kérte az ügyészség, ám mellékbüntetésként csak 5 milliót forint pénzbüntetést indítványozott.

A Schadlék által széfbe rejtett majdnem 110 millió forintot érő ékszereken és órákon kívül további jelentős vagyont zároltak a hatóságok a végrehajtói kar elnökétől. Lefoglaltak

- több mint tízmillió forintnyi valutát,
- egy 7,5 millió forint értékű Breguet karórát,
- 174,5 millió forintot, amit Schadl bankszámláján zároltak,
- feleségével közös cégének üzletrészét,
- nyolc belvárosi lakást,
- négy vidéki házat, köztük egy siófoki nyaralót,
- három budapesti üzlethelyiséget,
- két pincét,
- továbbá egy szentendrei telket.

Mint ismert, a vádirat lényege az, hogy a végrehajtói kar elnöke 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Schadl és 21 társa – köztük Völner Pál volt igazságügyi államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt. A vádhatóság szerint a végrehajtói kar elnöke 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén. A nyomozás során még 880 millió forintról volt szó.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz év, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére.