Schadl-Völner-ügy: Hat végrehajtó ismerte el bűnösségét, így jelentősen csökkenhettek Schadl György és Völner Pál esélyei

Schadl-Völner-ügy: Hat végrehajtó ismerte el bűnösségét, így jelentősen csökkenhettek Schadl György és Völner Pál esélyei

Folytatódott a Schadl-Völner-ügy előkészítő tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Múlt csütörtökön kezdődött az előkészítő tárgyalás, amikor két kivétellel az összes vádlott megjelent. Az elsőrendű vádlott Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét bilincsben és vezetőszáron vezették a tárgyalóterembe, míg a szabadlábon védekező Völner Pál egyedül érkezett. Ma viszont egyikük sem jelent meg, ugyanakkor - mások mellett - nyilatkoznia kell Schadl sofőrjének és bizalmasának, M. Viktornak. Ő volt az, aki azt a bizonyos „hármast” vitte Völner Pálnak egy üveg „normális pia” kíséretében.

Az előző tárgyalási napon a 22 vádlott közül négyen elismerték a vádban leírtakat, most pedig a 6-15. rendű vádlottaknak kell nyilatkozniuk a dr. Tóth Erzsébet vezette bíróság előtt.

Az ügyészek először a múlt héten hiányzó 15. rendű vádlott, P. Kamilló Sándor és felesége, a 14. rendű vádlott P.-né Z. Ágnes előtt ismertették a vádlottakra vonatkozó vádiratot.

Ezután dr. Tóth Erzsébet közölte, hogy az ügyvédek által korábban hiányolt iratokat és bűnjeleket soron kívül fogadja be az úgynevezett bűnjelcsoport.

Ezt követően P. Kamilló 15. rendű vádlott nyilatkozott a vádban foglaltakról. P. Kamilló nem ismerte be a bűnösségét. Úgy fogalmazott, hogy a vádiratban foglaltak szerinte nem valós vallomásokon alapulnak és az eljárás „kampány jellegű”.

Összességében nem vagyok bűnös. Nem értem, hogy a bizonyítási indítványaimat miért nem vette figyelembe az ügyészség

- tette hozzá. P. Kamilló 15. rendű vádlott aki különféle hiányosságokról is beszélt, de a bírónő közölte vele, hogy most csak a bűnösségéről kell nyilatkozni és később a tárgyalás során minden részletre kitérhetnek.

Felesége P-né Z. Ágnes 14. rendű vádlott nem ismerte el bűnösségét.

S. Etelka 13. rendű vádlott szintén nem ismerte el a bűnösségét és nem mondott le a tárgyalásról. Ügyvédje jelezte, visszautasítja a vádakat és újabb tanúk meghallgatását indítványozta. Kérvényezte, hogy védence a továbbiakban ne legyen jelen a bizonyítás során, csak az ügyvédje képviselje. Előfordulhat azonban például szembesítés, amikor viszont köteles megjelenni.

A bíróság ezután szünetet rendelt el.

A szünet után a végrehajtók meghallgatásával folytatódott az előkészítő tárgyalás.

V. Levente 12. rendű vádlott beismerte a terhére rótt bűncselekményt és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Önként saját elhatározás volt a bűnösség beismerése

- jelentette ki a jogász végzettségű végrehajtóként tevékenykedő V. Levente, aki jelenleg is egy követeléskezelőnél dolgozik.

N. Gábor 11. rendű vádlott is jogász és ő is beismerte bűnösségét, amivel lemondott a tárgyalásról.

Nagyon szeretem a szakmámat és szeretném ezt az ügyet végre lezárni

- közölte a végrehajtói szakmáját nagyon szerető N. Gábor ügyvédje kérdésére.

O. Ákos 10. rendű vádlott jogász végezettségű végrehajtó is beismerte bűnösségét, amivel egyben lemondott a tárgyalás jogáról is.

M. Eszter 8. rendű vádlott is ügyvédként vett részt a végrehajtók ügyében. A bírónő kérdésére M. Eszter is beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyalásról.

A végrehajtók után következett M. Viktor, Schadl György sofőrje és bizalmasa, aki az ügy 4. rendű vádlottja.

A Völner Pálnak egy „hármast” és valami „normális piát” szállító M. Viktor a bíróság kérdésére közölte, nem ismerte el a bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Kérdésre válaszolva, jelezte, minden a vádiratban megfogalmazott vádat cáfol. Ügyvédje a tanúk kihallgatását indítványozta. Ezen felül arra kérte az ügyészsége, hogy a teljes lehallgatott anyagot adják át a védelemnek.

Ha ez nem történik meg, akkor indítványozom M. Viktor kizárását a bizonyításból

- tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyész szerint minden anyagot átadtak, ami a vádiratban M. Viktort érint, és egyben cáfolta azt az ügyvédi érvelést, hogy a felvételeket manipulálhatták.

Dr. Tóth Erzsébet tanácselnök ezután ebédszünetet rendelt el. Ugyanakkor jelezte, csütörtökön 9 órától hallgatják meg R. Róbertet, Völner Pált és Schadl Györgyöt.

Frissítés:

Az ebédszünet után Sz. Béla 7. rendű vádlott következett. Ő is beismerte bűnösségét, lemondva a tárgyalásról. A végrehajtó számára 1 év 6 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, ötmillió forint pénzbüntetést, továbbá 5 éves eltiltást indítványozott jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól. 

Az utána következő Cs. É. 6. rendű vádlott végrehajtó viszont nem ismerte be a terhére rótt vádakat.

Utolsó előtti végrehajtóként a hatodrendű Cs. É. következett. Neki a vádhatóság 2 év – végrehajtásban 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, ötmillió forint pénzbüntetést, valamint 5 éves eltiltást indítványozott jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól. Ő társaitól eltérően nem ismerte be a bűnösségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogról, ám három pénzátadást elismert. Védője szerint a pénzátadások kölcsön visszafizetések voltak, hozzátéve, hogy a gyanúsítás és a vádirati tényállás szerinte ellentmondásban van egymással.

Az ügyvéd ezen felül indítványozta Trócsányi László volt igazságügyi miniszter meghallgatását, ugyanis a vádlottat Trócsányi minisztersége alatt nevezték ki, és a volt tárcavezető a védő szerint bizonyíthatja, hogy szabályosan történt-e a kinevezése. Szintén beidézné Vízkelety Mariann volt államtitkárt is, Schadl Györggyel pedig szembesítést kért.

Utolsóként F. M. végrehajtót hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék. Neki 1 év 10 hónap – végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, ötmillió forint pénzbüntetést, és 5 éves eltiltást indítványozott jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól az ügyészség. Ő is beismerte a bűnösségét, egyben lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Eddig összesen hét megvádolt végrehajtó közül hatan beismerték a bűnösségüket. Csütörtökön Schadl György és Völner Pál nyilatkozhat majd.