Újabb másfél milliárdot kapott az eredetileg 12 milliárdos kerettel induló Schmidt Mária-féle emlékév

Újabb másfél milliárdot kapott az eredetileg 12 milliárdos kerettel induló Schmidt Mária-féle emlékév

Noha a kormány 2019-ben három évre 12 milliárd forintot biztosított a rendszerváltásnak emléket állító „30 éve szabadon” emlékév programjaira, tavaly decemberben az azért felelős Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt képviselő Schmidt Mária kormánybiztos további 1,5 milliárd forint támogatást kért - írja cikkében a Magyar Hang.

A lap birtokába került iratból többek között az is kiderül, hogy maga Schmidt Mária kezdeményezte az emlékév meghosszabbítását, ami idén tavasszal meg is történt.

Vagyis a már három éve tartó, „30 éve szabadon” emlékévre immáron 13,5 ezer millió forintnak megfelelő összeget adtunk össze mi, adófizetők Schmidt Máriának, és ki tudja még, hol a vége...

Mint megjegyzik, az emlékév ötlete 2019-ben merült fel, a cél az volt, hogy a 30 évvel ezelőtti történések jelentőségére, világpolitikai súlyára hívják fel a figyelmet idehaza és a környező országokban. Schmidt Mária történész-intézetigazgatót is ekkor nevezték ki az emlékév kormánybiztosának. Az emlékév sarokprogramjait kormányhatározatba foglalták, ami tartalmazta többek között egy központi emlékmű felállítását is.

Ez azonban azóta sem készült el.

A Magyar Hang azt írja, a kormány a már említett 12 milliárd forintos állami támogatás kormányhatározatba rögzítése előtt is adott a közalapítványnak az emlékévre forrást: először 470 milliót, majd pedig 1,8 milliárd forintot, ezeket támogatási szerződések rögzítik.

A szóban forgó, 1,5 milliárd forint igényléséről szóló támogatási kérelem 2020 decemberében készült, a támogatási szerződéshez részletes szakmai tervet is kértek. Mint kiderült, a korábban tervezett 700-nál jóval több, 5000 pedagógusnak tartanának továbbképzést a rendszerváltásról. Az első kurzus tavaly februárban kezdődött. A közbeszerzési iratok alapján a Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyerte a képzésre kiírt közbeszerzési eljárást bruttó 1 milliárd forintért. Egy-egy pedagógusra 120 ezer forintos képzési, 35 ezer forintos szállás- és 30 ezer forintos étkezési díjjal számoltak.