Migránsok: Ausztriába menekülhet Orbán Viktor a rendkívüli parlamenti ülés elől, de kérdezni ott sem lehet majd

Sebastian Kurz osztrák kancellár január 30-án Bécsben fogadja Orbán Viktort.

A néppárti politikus Kurz és Orbán Viktor találkozójának napirendjén az APA tudomása szerint több "kényes" téma is szerepel, köztük a Paks II. ügyében benyújtani kívánt osztrák kereset, valamint az osztrák családi pótlékra vonatkozó módosítások, melyek miatt kevesebb pénzt kaphatnak azok az Ausztriában dolgozó szülők, akik gyermekei Magyarországon élnek.

A hírügynökség szerint sokkal nagyobb egyetértés mutatkozhat az osztrák és a magyar fél között a migráció kérdésében, amely némileg lemaradva a magyar aktuálpolitikától arra emlékeztet, hogy mindkét kormányfő a szigorú bevándorlási politika és a külső határok fokozott védelmének híve.

Arról ugyanis minden bizonnyal szó eshet a találkozón, hogy kiderült:

az Orbán-kormány úgy költött több tízmilliárd forintot migrációs reklámkampányra, hogy közben 2015 és 2018 között 2300 migránst telepített be az országba, azaz majdnem kétszer annyit, mint amit a kötelező kvóták előírtak volna.

Sokatmondó, hogy sajtótájékoztatót a jelenlegi információk szerint nem tartanak - ez egyértelmű jele lehet annak, hogy Orbán Viktor igyekszik elkerülni a számára kínos kérdéseket.

Egynapos látogatása során a magyar miniszterelnök a tervek szerint Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellárral is találkozik.

Bécsbe menekül a rendkívüli ülés elől?

A bécsi találkozó az eddigi sajtóinformációk szerint egybeeshet az Országgyűlés rendkívüli ülésével, amit a Magyar Nemzet szerint szintén jövőhét kedden, vagyis január 30-án terveznek megtartani.

Ezt az ülést a Jobbik kezdeményezésére, ellenzéki támogatással hívatták össze azért, hogy személyesen Orbán Viktortól követeljenek magyarázatot arra, a kormány hogyan és miért telepített be titokban 2300 migránst az elmúlt három évben, mialatt adófizetők tízmilliárd forintjait költötték el az ennek ellenkezőjét hirdető kampányra.

A rendkívüli ülés és a bécsi diplomáciai találkozó egybeesésével kapcsolatban levélben kerestük meg Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.