Fifikás: az új egyházi törvénybe rejtették a haszonbérbe adott földek kisajátítását

Fifikás: az új egyházi törvénybe rejtették a haszonbérbe adott földek kisajátítását

Azért még az országgyűlési választások előtti utolsó hét parlamenti ülésnapot is igyekszik kihasználni a Fidesz, hogy működtesse a legendás törvénygyárát. 

A Semjén Zsolt - Gulyás Gergely tandem közösen adta be ezt a javaslatot:

Az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvény és egyéb törvények módosításáról. 

A salátatörvényt már a jövő héten tárgyalni fogják, és az SZFE-től kezdve, a paksi bővítésen át valóban foglalkozik az egyházakkal is - és persze jellegéből adódóan egyben kell megszavazni majd a csomagot. 

Érdekességképpen, a javaslat a Nemzeti Földalapról szóló törvényt is módosítja, méghozzá egy egész bekezdéssel toldja meg az eredeti szöveget (18. § 8a.):

"Ha az állam tulajdonában álló és haszonbérbe adással hasznosított ingatlan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással érintett területen helyezkedik el, vagy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással érintett terület cserével történő megszerzéséhez szükséges, az NFK a haszonbérleti szerződés lejárati idő előtti megszüntetése érdekében a haszonbérlővel kompenzációs megállapodást köthet. A kompenzáció összegét az e törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglaltak szerint kell megállapítani.”

Tehát, ha a salátatörvényt elfogadják, akkor az államnak meg sem kell várnia a földbérleti szerződés lejártának idejét, meg szerezheti így is azt egy-egy nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek nevezett projekt érdekében.

Az elszámolás részletes szabályait egyébként majd kormányrendeleti szinten állapítják meg. 

A salátatörvényekbe rejtett kormányzati szándékokról pedig rengeteg írtunk már